Odlomak

1)Pojam ekonomije?
Pojam “Ekonomija” potice od grcke reci iokos (kuca) I nomos (pravilo), tako da se njeno prvobitno znacenje moze odrediti kao vestina upravljanja domacinstvom.

 
2)Oskudnost resursa?
Oskudnost resursa znaci da je moguce ponuditi samo manju kolicinu necega od one kolicine koju bi pojedinci zeleli da imaju. Zbog oskudnosti resursa ljudi su prinudjeni da stalno vrse izbor jer nisu u mogucnosti da zadovolje svoje zelje I potrebe.

 
3)Ekonomska nauka?
Ekonomska nauka analizira kako treba koristiti retke I ogranicene resurse u nekom drustvu da bi se proizvodila dobra I vrsila njihova raspodela izmedju razlicitih grupa ljudi, sa ciljem da se optimizira pozitivna razlika izmedju ostvarenih rezultata I troskova.

 
4)Zadatak ekonomske nauke?
Zadatak ekonomske nauke je da glavnim ekonomskim akterima pruza moguca teorijska objasnjenja I resenja ekonomskih problema sa kojima se oni svakodnevno suocavaju I da doprinose ostvarivanju brzeg I stabilnijeg ekonomskog razvoja I blagostanja ljudi.

 
5)Najosnovniji zadaci ekonomske nauke su:
1.Ekonomija pita sta kako I za koga proizvoditi
2.Ekonomija je znanje izbora
3.Ekonomija proucava trgovinu izmedju drzava
4.Ekonomija je vestina privredjivanja
5.Ekonomija omogucava sagledavanje uslova kako ostvariti maksimalne rezultate uz minimalna ulaganja

 
6)Ekonomska nauka se deli na:
1.Mikroekonomiju
2.Makroekonomiju

 
7)Mikroekonomija?
Mikroekonomija je ekonomska disciplina koja proucava kako domacinstva I preduzeca donose ekonomske odluke I kako medjusobno deluju na pojedinim trzistima. Mikroekonomija je usmerena na individualne osluke ekonomskih subjekata.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Skripte

Komentari