Mineralne materije
Objavio JELA77 25. mart 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Hemija, Tehnologija
Objavio stepap 04. septembar 2015. Prijavi dokument
1. MESO I PROIZVODI OD MESA
U zavisnosti od klimatskih uslova, verskih predrasuda i navika u ishrani se koriste razne vrste mesa. U komercijalnom i tehnološkom smislu pod mesom se smatra mišićno tkivo sa uraslim masnim, vezivnim i koštanim tkivom, dobijeno klaničnom obradom životinja čije se meso upotrebljava za ishranu.
1.1. Građa, hemijski sastav hranljivosti i kvalitet mesa
Organizam životinja od kojih se dobija meso sastoji se od nekoliko vrsta tkiva koja se razlikuju po hemijskom sastavu i strukturi.
Vrste tkiva:
– mišićno tkivo je najkvalitetnije, sastoji se od belančevina i vode, sa malim procentom masti. Tkivo mladih životinja ima nežniju građu i svetliju boju, dok je kod starih ono grublje,tvrđe i žilavije;
– vezivno tkivo je žilavo, elastično i teško se može sažvakati, pa se pri klaoničnoj obradi ono odbacuje;
– masno tkivo se formira u raznim delovima tela- pod kožom, oko bubrega, srca, creva,između mišića, oko kostiju i u samim kostima, osnovni tipovi masnog tkiva su: slanina, salo, oporci, loj i dr.
Osnovni sastojci mesa bez kostiju:
– belančevine 15 do 20 %
– masti i voda 50 do 75 %
– ugljeni hidrati,
– vitamini (V12, A),
– mineralne materije – gvožđe,fosfor, kalijum i dr.
Belančevine su najvažniji sastojak mesa, jer od količine i vrste belančevina zavisi hranljiva vrednost i kvalitet mesa.
Masti i voda su u uzajamnoj vezi, jer ukoliko ima više masti manja je količina vode. Mast povećava energetsku vrednost mesa i čini ga sočnijom i ukusnijom.
Voda – meso sadrži od 50 – 80% , veću količinu vode sadrži meso dobijeno od mlađih životinja i životinja hranjenih tečnom hranom.
Ugljeni hidrati – od ugljenih hidrata u mesu se nalazi glikogen isti životinjski skrob.
Vitamini- meso nije bogat izvor vitamina. Iznutrice, posebno jetra i bubrezi, bogatiji su izvori vitamina od mesa. Meso sadrži vitamin A i vitamine grupe B.
Mineralne materije – meso sadrži 0,8 – 1,6 % mineralnih materija. Najviše sadrži kalijum fosvata, manju količinu kalcijum fosfata i magnezijum fosfata.
Kvalitet mesa zavisi od više činilaca:
– vrste životinje,
– njene starosti,
– stepena uhranjenosti,
– dela trupa sa koga potiče tkivo,zdravstvenog stanja životinja,
– tehnologije obrade i drugih faktora.
Kvalitet mesa proverava se organoleptičkim i veterinarskim pregledom, a po potrebi se vrši i odgovarajuće laboratorijske analize. Osnovni kriterijumi za ocenu kvaliteta su:
– organoleptička svojstva,
– boja i struktura mišićnog i masnog tkiva,
– prekrivenost mesa masnim tkivom,
– miris,
– ukus,
– spoljni izgled i dr.
– zdravstvena (higijenska ispravnost).
Objavio JELA77 25. mart 2024.
Objavio batakari 19. februar 2024.
Objavio mitrovicm993 20. decembar 2023.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio Studenteu 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
You must be logged in to post a comment.
Jedan komentar na “Namernice zivotinjskog porekla”
Hvala za rad