Odlomak

UVOD
U poslednjim decenijama, prehrambene krize (ostaci hormona, dioksina, pesticida…) su povećale osteljivost potrošača na kvalitet i kontrolu hrane. U isto vreme su izveštaji o negativnim efektima intenzivne poljoprivredne proizvodnje na kvalitet vode i zemljišta, biodiverzitet, kao i na dobrobit životinja, pokrenuli zabrinutost kod potrošača u vezi načina na koji se hrana proizvodi. Zbog svega toga, potrošači su počeli da potražuju zdravu i bezbednu hranu koja je proizvedena tako da ne nanosi štetu životnoj sredini ili se loše ophodi prema životinjama, Organska proizvodnja se vidi kao proizvodni sistem koji može da zadovolji ovakve zahteve opšteg društva.
Formiranje pokreta organskih proizvoĎača vezuje se za početak sedamdesetih godina prošlog veka kada su napredni proizvoĎači, svesni negativnih posledica industrijalizovane poljoprivrede, počeli sa formiranjem udruženja i uspostavljanjem osnovnih pravila i metoda organske proizvodnje. Čak i ako pravila definisana na nivou udruženja proizvoĎača nisu imala pravne osnove, članstvo u udruženju je značilo potpuno poštovanje ovih metoda. Vremenom su postavljeni i prvi obavezujući standardi od strane MeĎunarodne federacija pokreta za organsku proizvodnju (IFOAM). U Evropskoj uniji Organska poljopricreda je regulisana 1991. Godine.Orgnska poljoprivreda je integralan proizvodni sistem visokokvalitetne hrane koji je zasnovan na najboljim ekološkim praksama, koji je društveno prihvatljiv i ekonomski profitabilan.
Organska proizvodnja se oslanja na odreĎeni broj ciljeva i principa, kao o zajedničkih praksi koje su nastale radi minimiziranja uticaja ljudi na životnu sredinu, dok se u isto vreme obezbeĎuje da poljoprivredni sistem funkcioniše što prirodnije.U skladu sa Kodeksom prehrambene komisije i svim postojećim nacionalnim propisima, organska poljoprivreda je holistički proizvodni i upravljački sistem koji izbegava upotrebu sintetičkih Ďubriva, pesticida i genetski modifikovanih organizama, koji minimizira zagaĎenje vazduha, zemljišta i vode i optimizira zdravlje i produktivnost nezavisnih zajednica biljaka, životinja i ljudi.
Organska poljoprivreda nije samo proizvodnja bez veštačkih Ďubriva i hemiklija.Ona više predstavlja holistički sistem proizvodnje koji je osmišljen tako da funkcioniše kao održiva jedinica koja uključuje biljke, životinje, mikroorganizme, insekte, ogranske i mineralne materije zemljišta, kao i ljude.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Agronomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari