Odlomak

Uspješnost poslovanja može se definisati sa različitih stajališta (ekonomsko, tehničko,umjetničko…), pa u zavisnosti od toga može se vrednovati uspješnost poslovanja.
Tako npr. Sa ekonomskog aspekta, ekonomist će smatrati da je preduzeće ostvarilo cilj svog poslovanja ako je ostvarilo povoljan ekonomski uspjeh, tj. odnos između rezultata reprodukcije i ulaganja koja su bila nužna za njegovo ostvarenje.
Da bi preduzeće taj cilj ostvarilo (što veći uspjeh usvom poslovanju), treba poslovati u skladu s privrednim principima, a da bi ocijenilo taj uspjeh, treba primjeniti odgovarajuću metodiku mjerenja. Da bi se osigurala uspješnost poslovanja preduzeća, potrebno je provoditi i mjerilima pratiti ostvarenje privrednih načela poslovanja, a time i ostvarenje uspješnosti poslovanja preduzeća.
U ekonomskoj literaturi razmatraju se 3 osnovna ekonomska mjerila uspješnosti poslovanja: produktivnost,ekonomičnost i rentabilnost.
Produktivnost – je odnos između količine proizvoda /ili usluga/ i količine bilo kojeg čimbenika koji je sudjelovao u proizvodnom /ili uslužnom/ procesu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 12 stranica
  • Ekonomika preduzeća -
  • Školska godina: -
  • Skripte, Ekonomija
  • Bosna i Hercegovina,  Tuzla,  UNIVERZITET U TUZLI - Ekonomski fakultet  

Više u Ekonomija

Više u Skripte

Komentari