Odlomak

Prema Veberovom metodu, sva društva se mogu podijeliti na: predindustrijska, industrijska i postindustrijska. Ova podjela se može sagledati kao paradigma koja daje jasniju mogucnost da se sagledaju jasnije elementi elementi takvih društava i tedencije, pogotovo razvoja tržišne ekonomije i preduzetništva.
Predindustrijsko drustvo je najraniji oblik društva i najduže je trajao u povijesti. Glavna grana privrede u ovom društvu je poljoprivreda, najvece broj stanovništva je bio angažovan u toj grani. Nizak stepen razvijenosti tehnike i tehnologije i na njoj zasnovane podjele rada, mala pokretljivost stanovništva, velika zavisnost od prirode. Socijalna kontrola je poništavala individualne potrebe.
Karakteristike ranog industrijskog društva su : korištenje novih vidova energije, usavršavanje postojecih i pronalazak novih alata, prelazak sa proste zanatske na manufakturnu organizaciju proizvodnje, jacanje medunarodne trgovine, pocetak kolonijalnih osvajanja u interesu proširivanja tržišta, kontinuiran porast proizvodnje, pojava novih proizvoda i opsteg pada troškova proizvodnje. Osnovne karakteristike razvijene faze industrijskog tipa drustva su problem nezaposlenosti i problemi koji se ogledaju u hiperprodukciji roba, zatim masovna upotreba mašina i proizvodnja po standardiziranim postupcima.
Masovna proizvodnja postaje dominantan oblik proizvodnje, pojava hiperprodukcije roba dodatno usložnjava nezaposlenost, te nastaje snažan proces demokratizacije u politickom i u ekonomskom životu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese