Odlomak

Krajem XX i početkom XXI vijeka, svijet je suočen sa favorizovanjem procesa globalizacije svjetske privrede i liberalizacije svjetske trgovine. Ovi procesi su praćeni brojnim regionalnim, ekonomskim i političkim integracijama. Upravo iz tog razloga problem istraživanja predstavljaju ključni akteri u međunarodnoj trgovini u dalekoj i bliskoj budućnosti odnosno velike firme-špediteri.

Pod specifičnim okolnostima privređivanja, u našoj privredi, posljednjih godina XX vijeka, spoljnotrgovinske operacije su se odvijale u suženom poslovnom okruženju.

Međunarodna trgovina predstavlja stvarni kontakt između društvenih zajednica ili privreda, kao posrednika preko koga se mogu porediti konkretne posljedice, uspjesi ili neuspjesi i nacionalnih privrednih politika i cijelih sistema. Ni jedna druga privredna grana nije toliko eksponirana u pogledu ocjene njene uloge u savremenom društvu.

Figurativno rečeno mi se danas nalazimo pred dilemom „izvoziti ili umrijeti“. Činjenica je da nijedan privredni bilans zemlje neće biti funkcionalan ako se značajno ne poveća izvoz.

Zaista, sve se može postići jedino proizvodnjom kvalitetnih proizvoda i usluga. Uvijek je prije svega potrebno znanje i umijeće za spoljnotrgovinske poslove, a ono zavisi isključivo od ljudskih resursa.

Svjetska kriza izazvana i virusom Korona proizvela je brojne promjene u odnosima između država, u radu svjetskih institucija i regionalnih integracija, u promjeni odnosa moći u svijetu, u svjetskom valutnom sistemu, u platnim bilansima i međunarodnom kretanju kapitala. Situacija se u proteklih godinu dana mijenjala iz dana u dan, te je sve bilo zaista neizvjesno, mnogo vise nego ranije.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 19 stranica
  • Saobraćajno pravo -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Pravo
  • Bosna i Hercegovina,  Banja Luka,  Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment u Banja Luci  

Više u Pravo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese