Odlomak

 

Grad Beograd, glavni grad Srbije, najveći kulturni i poslovni centar, turističko mesto prve kategorije, najznačajnija je domaća turistička destinacija u kojoj se ostvaruje konstantna stopa rasta turističkog prometa i prihoda od turizma, unapređuje kvalitet i raznovrsnost smeštajne ponude i turističkih proizvoda. Sa svojih sedamnaest opština, dobrim geografskim položajem, kulturno-istorijskim nasleđem različtih epoha, najvećim brojem stranih i domaćih posetilaca i brojem noćenja, kao i raznovrsnom turističkom ponudom, Beograd svoju budućnost svakako vidi u daljem razvoju turizma kao prioritetne delatnosti. Kontinuirano se radi na rekonstrukciji, funkcionalnom i vizuelnom uređenju gradskih ulica i bulevara, ambijentalnih celina, podizanja nivoa kvaliteta gradskog prevoza, čistoći grada i uređenju zelenih površina, sanaciji mostova, rekonstukciju gradskih saobraćajnica. Prirodni resursi su geografski položaj, reljef, klima, prirodna dobra, kao i znamenite ulice, trgovi, parkovi, česme, kupališta, šetališta…
Definisanje Beograda kao turističke destinacije kroz klaser – prostornu geografsku celinu ima veliki potencijal i dobro je za sva buduća planiranja.
Kada govorimo o destinaciji važno je predstaviti aktivnosti Turističke organizacije Beograda kao javne službe grada Beograda zadužene za razvoj i promociju Beograda kao turističke destinacije. Najatraktivniji delovi grada za turiste i posetioce su Hram Svetog Save, Beogradska tvrđava, Trg republike, Knez Mihajlova ulica i Kosančićev venac, Skadarlija, Dorćol, Zemun, Ada Ciganlija, Dvorski kompleks, planina Avala, arheološko nalazište Vinča i reke Dunav i Sava.

1.Saobraćajna infrastruktura Beograda

Značaj saobraćajnih faktora Beograda je danas uveliko determinisan njihovim geografskim položajem i strateškom politikom orijentacijom cele zemlje ka Evropskoj uniji. Dugoročno posmatrano Beograd bi mogao da postane jedna od presecnih tačaka mreže saobraćaja, što bi značajno uticalo na poboljšanje privrednog i lokacijskog kvaliteta grada i šireg regiona. Saobraćaj kao privreda delatnost a u okviru njega putnički saobraćaj, omogućuje prevoz turista od mesta njihovog stalnog boravka do turističkih mesta i nazad, kao i ostale prostorne promene mesta koje su vezane za turistička putovanja.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese