Odlomak

Organska – bio hrana je ona proizvedena i pripremljena bez upotrebe hemijskih sredstava ne samo u primarnoj proizvodniji (bez vještačkih đubriva, hemijskih pesticida i insekticida), već i bez upotrebe konzervanasa i drugih hemikalija u preradi. To su najčešće organski proizvedeno voće i povrće, meso, jaja iz slobodne prirode i vino. Ova se hrana po izgledu puno ne razlikuje od one proizvedene na klasičan način i često je zbog nižih prinosa nešto skuplja. Manje je trajna i ponekada neugledna (na primer neprskane jabuke sa flekama i crvljivošću). Razni sistemi koji se primenjuju u proizvodnji prirodne i zdrave hrane imaju zajednički aspekt: đubrenje sa organskim materijalom (stajsko đubrivo, kompost, zelenišno đubrenje) i prirodni minerali (drvni pepeo, kreč), umjesto hemijskih fertilajzera; rotirajući plodored koji isključuje gajenje jedne kulture više godina na istoj parceli, već naizmjenično mjenjanje usjeva (žitarice, bilje koje zahtjevaju plevljenje) sa onima koje obogaćuju zemljište (leguminoze) i upotreba pesticida i insekticida biljnog porijekla koji ne zagađuju zemljište hemikalijama, kao što je to slučaj sa hemijskim pesticidima i fungicidima. Kod nekih organski proizvedenih namirnica, pored toga što su zdravije i bezbednije za potrošače, one imaju i bogatiji sastav. Na primer, krompir organski proizveden ima veći procenat suve materije i sadržaj vitamina, i bolji ukus.
Preduzeće ,,ORGANICO“ je mlado preduzeće koje je osnovano 15.04. 2017.godine. Osnivač i vlasnik firme je Nikolia Mušić, koja je krajem 2016. godine osmislila pokretanje posla u oblasti proizvodnje i prodaje organske hrane. Osnovna djelatnost kojom će se investitor baviti u narednom periodu je proizvodnja organskog povrća i bilja u zaštićenom prostoru (u plastenicima). Uzgajanje povrća u klimatski nepovoljnom dijelu godine (u periodu jesen-zima) obezbjediće bar dio potreba domaćeg tržišta koje je inače u vansezoni uglavnom upućeno na povrće iz uvoza (u BiH je nedovoljno izgrađenih površina pod plastenicima, a još manje skoro da i nema proizvođača organske hrane). Ciljna grupa za plasman proizvedenog organskog povrća su prodavnice i restorani zdrave hrane, kao i preduzeća za preradu ekološki čiste hrane (npr. beogradska kompanija ,,Royal Eco Food, s kojom je investitor već razgovarao oko izvoza organskih prizvoda). S druge strane, putem neposrednog kontakta, jedna količina organskog povrća biće na raspolaganju neposrednim potrošačima putem direktne prodaje na samom gazdinstvu. Nabavka plastenika i sistema za navodnjavanje obaviće se na domaćem tržištu. Nabavka repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju (đubrivo, zaštitna sredstva, gorivo i dr.) vršiće se u lokalnoj trgovinskoj mreži. Za organsku proizvodnju preporučuje se organsko sjeme/rasad, a ako ga nema može se koristiti i konvencionalno ukoliko nije hemijski tretirano. Za nabavku kvalitetnog sjemena/rasada biće zaključen ugovor sa domaćim renomiranim preduzećima. U svakom slučaju, imajući u vidu bitno veće cijene prerađevina, osušenih ili cijeđenih plodova navedenih biljnih kultura, može se predložiti da se uporedo sa podrškom razvoju primarne proizvodnje, razvija i prerada (sušenje, zamrzavanje, cijeđenje, i drugi vidovi obrade) plodova koji se dobiju proizvodnjom.
1. ANALIZA LIČNOSTI I MOGUĆNOSTI INVESTITORA

Preduzeće ,,Organico“ je u fazi otpočinjanja poslova. Cilj je da od početka posluje sa pozitivnim finansijskim rezultatom i da značajan dio prihoda ulaže u dalje širenje svoje proizvodnje i kapaciteta. Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske i Fond za razvoj su u saradnji sa poslovnim bankama omogućili kreditiranje plasteničke proizvodnje u svrhu razvoja i unapređenja povrtlarske proizvodnje u zaštićenom prostoru, a realizuje se i projekat podrške malim proizvođačima. S druge strane, usvajanjem Zakona o organskoj proizvodnji Ministarstvo poljoprivrede se obavezalo na finansijsku pomoć proizvođačima, naročito za uvođenje sertifikata organske proizvodnje koji će biti subvencionisani do 40 %, odnosno 4000 KM po zahtjevu. „Organico“ je dioničarsko društvo, preduzeće za proizvodnju i prodaju organske hrane, želi da konkuriše za dobijanje kredita u iznosu od 30.000 KM. Cilj ulaganja je nabavka dijela novih sredstava za proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru. Preduzeće ima u svom vlasništvu dio osnovnih sredstava za plasteničku proizvodnju i prodaju (objekte, transportno sredstvo), kao i poslovni prostor u užem centru Banja Luke, što čini 73,5 % ukupnog investicionog ulaganja u ovaj projekat. Kredit će se otplaćivati kvartalno uz godišnju kamatnu stopu od 6 %. Prodaja će se vršiti na dva osnovna segmenta tržišta: trgovinskim, uslužnim i preradjivačkim preduzećima, i direktno neposrednim potrošačima. Tržište organskih proizvoda u BiH još uvijek je nerazvijeno, pa je broj konkurenata mali. Zbog specifičnih uslova proizvodnje i troškova sertifikacije cijena ekoloških proizvoda je visoka. Umanjena cijena organskog povrća za značajni procenat kako bi se obezbjedila veća konkurentnost. Investitor je izabrala lokaciju koja ima brojne prednosti: blizinu magistralnog puta, odličnu povezanost sa drugim gradovima, potrebnu infrastrukturu i neophodne instalacije, a lokalni proizvodjači/trgovci mogu da obezbjede većinu poljoprovrednog repromaterijala. Poslovima finansija i administracije baviće se dva zaposlena lica sa odgovarajućom stručnom spremom i dugogodišnjim iskustvom u ovim djelatnostima, a koja će sa preduzećem zaključiti Ugovor o dopunskom radu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese