Odlomak

Povećanjem broja međunarodnih finansijskih transakcija, pojavila se potreba za uspostavljanjem infrastrukture koja će obezbediti visoko raspoložive usluge uz sigurno, brzo i tačno obavljanje raznih finansijskih poslova. U Belgiji je 1973. godine od strane 250 vodećih evropskih i severnoameričkih banaka osnovana institucija zadužena za uspostavljanje jednog ovakvog sistema.
Zvaničan naziv ove institucije je Society for World-wide Interbank Financial Telecommunication – SWIF i ono deluje kao udruženje čiji su vlasnici banke članovi. Posle višegodišnjeg intenzivnog razvoja sistem je počeo sa radom 09. maja 1977. godine.
Sigurnosni mehanizmi SWIFT mreže značili su veliki korak napred u pogledu sigurnosti i pouzdanosti finansijskog prometa, te su se mnogi učesnici finansijskog tržišta radije odlučivali za SWIFT nego za tradicionalnu Telex uslugu. Pouzdanost u mrežnoj sigurnosti je omogućila SWIFT-u da postane globalna mreža, na koju je danas priključeno preko 8000 finansijskih institucija iz preko 200 zemalja u svetu, a dnevno se razmeni više od 4 miliona standardizovanih finansijskih poruka.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 10 stranica
  • Elektronsko Bankarstvo prof. dr Mladen Radivojevic
  • Školska godina: prof. dr Mladen Radivojevic
  • Seminarski radovi, Skripte, Bankarstvo/Finansije
  • Srbija,  Beograd,  Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari