Odlomak

Poznato je da bilo koja akcija, pa ni aktivnost živih organizama u širem smislu reči, ne bi bila moguća bez energije. Tokom perioda rasta i razvoja svakog organizma pored obnavljanja izumrlih, umnožava se i broj živih ćelija, odnosno povećava se telesna masa jedinke, dok se kod odraslih organizama stalno obnavlja ćelijska struktura − umesto izumrlih stvaraju se nove ćelije.
S obzirom na nepobitnu činjenicu da se nova materija ne može stvoriti ni iz čega, potrebni su elementi, odnosno materijali, za izgradnju novih ćelija organizma. I za životne funkcije, kao što su obezbeđenje stalne telesne temperature, kretanje, disanje i ostalo, potrebna je energija koja se takođe ne može stvoriti ni iz čega.

Međutim, nisu svi sastojci ljudske hrane u funkciji stvaranja energije. Ovo svojstvo imaju samo ugljeni hidrati, odnosno primarni proizvodi oksidaeije polihidroksilnih lančastih alkohola (aldehidi i ketoni), masti i belančevine, odnosno organske materije, čije je poreklo energije u sunčevoj energiji.
Kako ljudski organizam nije u stanju da kao izvor energije sopstvenih organskih struktura direktno koristi sunčevu energiju, on to, kao i većina životinja − heterotrofnih organizama, obavlja posredno, preko biljaka, koje reakcijama hlorofila i sunčeve energije, kao autotrofna živa bića, ugljenu kiselinu i vodu prevode u organska jedinjenja.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 14 stranica
  • Tehnologija zivotnih namirnica sa ishranom Dr.Tatjana Djekic
  • Školska godina: Dr.Tatjana Djekic
  • Seminarski radovi, Skripte, Tehnologija
  • Srbija,  Leskovac,  Visoka poslovna škola strukovnih studija u Leskovcu  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese