Odlomak

Seminarski rad,iz enlgeskog jezika,poljoprivredni fakultet,prevedene tri lekcije.
Uzgajanje biljaka

1. Uzgajanje biljaka izgleda kao divna jednostavna vežba.U najprostijem slučaju od svih,čine je dve faze.Prvi je da uzgajivač biljaka ima niz poželjnih karakteristika ili karaktera.Tada će on umnožiti određeni deo biljke i obezbediti veliki broj istih kopija ili približnih kopija za distribuciju farmerima.

2. Prvi deo vežbe uključuje selekciju i ukrštanje.U vežbi,selekcija normalno dolazi prvo; uzgajivač ili farmer izabira biljke koje najbolje izgledaju od svega što ima na raspolaganju.Zatim dolazi ukrštanje;on nalazi dve biljke,od kojih svaka ima neke poželjne karakteristike ali obe od koje imaju nešto manje od savršenstva,i oprašuje jedna drugu.Neki od izdanaka neminovno kombinuju nepoželjne karaktere od svakog roditelja;većina ima neke poželjne karakteristike i mnogo više nepoželjnih;ali neke od njih uključuju pravičnu proporciju nekih poželjnih karaktera od oba roditelja.One,onda,su izabrane i birane ponovo,dokle ne dobije biljku koju želi.

3. U današnje vreme,za potrebe ukrštanja,uzgajivač u teoriji ima pristup celom svetu biljaka.Ako odluči da proizvodi biljku otpornu na neke tajanstvene štetočine,onda on nalazi kultivisane podvrste useva,ili u nekom divljem odnosu i prelazi to sa tim.I dugo vremena,kao što sada celi svet zna ,on neće trebati zapravo da ukršta biljke.On samo hoće da iskoristi relevantne gene gde god se oni javljaju pomoću genetskog inžinjeringa.Ništa ne može biti lakše.

4. Drugi deo teme izgleda dovoljno jednostavno,takođe.Ovde uzgajivač ima dve alternative.U nekim slučajevima,on prosto dozvoljava da određeni deo biljke uzgaja polnim putem,i tako on proizvodi kopije originala u formi semena.U drugim slučajevima-krompir,jabuke,jagode-on ih pravi tako što sprovodi bespolopno razmnožavanje;uzima reznice i krtole,i nudi ih uzgajivaču.

5. Kamen na kome svi programi ishrane počinju-mlečna goveda i svinje za uzgoj,kao i biljke-je činjenica nasleđivanja.Roditelji prenose odabir njihovih karakteristika na izdanke;kao nadugačko i naširoko kao što to rade proizvođači.Izdanci kombinuju neke karakteristike oba roditelja,i onda okreću i kombinuju to na svoje izdanke.Ovo je kao jako cenjeno i kao jedna empirijska činjenica već za nekoliko hiljada godina.

6. U današnje vreme ovo empirijsko znanje je podupreto naukom kao što je genetika.Mi znamo da svaki karakter svakog organizma je određen svojom pozicijom u određenom genu.Spoljašnja forma organizma je poznata kao fenotip dok je fenotip određen pozicijom i angažmanom gena,što je genotip.I ovaj razlog da su različite individue u samoj populaciji različite,je taj da svaki gen koji se povezuje sa bilo kojim drugim u populaciji može postojati u više od jedne verzije,svaka verzija je poznata kao jedan alel.Svaki roditelj uzima pola gena od svakog izdanka.Svaki izdanak,završava sa istim brojem gena kao i njegovi roditelji,od čega je polovina došla od jednog roditelja a druga polovina od drugog.Ali svaki roditelj može imati različite verzije istog gena,tako da delimična kombinacija alela u izdanku će biti već jedinstvena sama po sebi,ne baš ista skroz kao njihovi roditelji.

7. Takvo znanje pravi celi posao ishrane biljaka mnogo lakšim i sigurno mnogo više preciznijim.U prošlosti uzgajivači U prošlosti uzgajivači su mogli da se oslone potpuno na njihovo znanje na osnovu spoljnjeg izgleda ,fenotipa i biljaka.Moderni uzgajivač može,u teoriji,misleći u uslovima pojedinačnih alela;ova biljka poseduje alele koji proizvode njihov karakter;ova druga poseduje alel koji će proizvoditi drugačiji određen karakter ;stavićemo dva zajedno-i tu se nalazi savršen izdanak.

8. U praksi,kakogod,kod uzgajanje biljaka nije sve tako jednostavno.Doduše,uzgajivač ruža može dobro proizvoditi divne nove varijante prostim ukrštanjem dve dobro ostvarene varijante i onda njih ukrštati sa izdancima rezidbom.On takođe može naći nove varijanse koje se pojavljuju spontano stalno i ponovo kao roman biljaka raste,donoseći nešto kao spontanu alternativu ili mutaciju u jednom od gena.Mnogo ukrasnih novina je proizvedeno na takve načine,od amatera kao i od profesionalaca.Ali ad hok snabdeva i ukrašava varijanse snosi jako malo sličnosti na polju unapređenja ukrštanja useva.U ovom, nalaze se nekoliko složenosti na svakom nivou.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Agronomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari