Odlomak

išanje je sam proces šišanja koja je stara kao i samo čovječanstvo. Iako su vremenom metode, pribor i tehnike šišanje uznapredovale, princip svrha i sama potreba za šišanjem je ostala ista. U savremenom vremenu važnost dobro ošišane frizure je postalo najbitnije. Dobro ošišanu frizuru ćemo ljepše i lakše stilizovati, namjestiti čak i sami, ili pak ofarbati. Zato se šišanje nikako ne smije smatrati usputnim nego obaveznim.
Šišanje je jedan od najvažnijih zahvata i postupaka za pripremu vaše kose, oblikovanja u određenu i željenu frizuru. Nažalost problem se javlja jer većina frizera zapostavlja oblikovanje. Savjestan frizer će uvijek poslušati savjete i preporuke uspješnih i iskusnijih kolega, kao i ispoštovati želje i zahtjeve klijenata, jer je ipak njihova želja za oblikom frizure.
TEORETSKI DIO
1. ISTORIJSKI RAZVOJ FRIZERSKE STRUKE
Kosa je uvijek imala svoj jezik. Ona je kao glasnik koji naše unutrašnje raspoloženje izražava spoljašnjem svijetu. Duga kosa predstavlja originalnu ženstvenost, senzualnost i umjetnost zavođenja. Nije slučajno da ni u jednoj verziji Raja ne možete viđeti Evu sa kratkom kosom kako stoji pod čuvenim drvetom jabuke.
Duga kosa u starom vijeku
Čak i u davna vremena, duga, plutajuća kosa smatrana je otjelotvorenjem ljepote. Bogati Egipćani, koji nisu bili rođeni sa gustom talasastom kosom, nosili su perike napravljene od prirodne kose da bi postigli taj efekat. U antičkoj Grčkoj, duga kosa bila je vidljivi znak slobode, zdravlja i bogatstva. Rimljanke u doba careva takođe su mnogo vremena posvećivale kosi. Provodile su sate praveći neobične frizure, praveći lokne i pletenice. Germanski i drugi keltski narodi bili su pristalice prirodnijeg izgleda. Njihovim ženama bilo je potrebno samo par štapića da uvežu kosu i drže je na mjestu ili su je jednostavno puštale niz ramena .
Duga kosa u srednjem vijeku
Do ranog srednjeg vijeka, frizura je postala glamurozna. Djevojke su svoju dugu kosu u pletenicama ukrašavale zlatnim nitima i biserima. Udate žene su bukvalno stavljane pod masku, i nosile kaluđerski veo: laneni prekrivač sa dekorisanom trakom preko čela. Tada su, “vješticama” sjekli kosu kako bi im uskratili njihove magične moći i pročistili ih.

Rating: 1.0/5. From 1 vote.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Briga o lepoti

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese