Odlomak

Za pravljenje piva su potrebne 4 sirovine: ječam, hmelj, voda i kvasac.
Voda čini više od 90% piva, i najvažniji je sastojak u pravljenju piva. Obezbeđuje jedinstveni ukus, posebno kada dolazi iz bunara. Prečišćava se u pivari kako bi pivo bilo savršeno. Neke pivare prečišćavaju vodu i za okolna mesta i na taj način, kroz društveno odgovorno poslovanje, ostvaruju pozitivan uticaj na zajednice u kojima posluju.
Ječam je veoma bitna žitarica iz porodice trava. Samo 15-20% ječma koji se uzgaja se koristi u pravljenju piva. U toku procesa proizvodnje piva, od ječma se dobija slad. Ječam je “čudesni” sastojak u proizvodnji piva – ječmeni slad bogat je enzimima i proteinima, a samim tim i lako svarljiv i podstiče lučenje želudačnih sokova, pa je zato koristan u ishrani. Ječmeni slad određuje boju, ukus, penu i količinu alkohola u pivu.
I druge žitarice se koriste pri procesu pravljenja piva, kao što su širak, pšenica, pirinač i mnoge druge, ali je ječam svakako najpoznatija od svih i najčešće se koristi.
Hmelj je poznata sirovina za proizvodnju piva kojom se dobija karakteristična aroma i gorak ukus. Obezbeđuje i biološku stabilnost piva i utiče na stvaranje i stabilnost pene. Hmelj je prirodni konzervans. Ima dve vrste cvetova – muške i ženske. Ženski cvetovi su formirani od mnoštva žuto zelenkastih listića poređanih u krug oko ose. Muški cvetovi su zeleni, poseduju oba pola i raspoređeni su u grozdove. Za proizvodnju piva koriste se samo ženski cvetovi.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari