Odlomak

ISTORIJSKI PREGLED
Tekstilni proizvodi bili su poznati davno prije nove ere. Prvi matreijali koje je čovjek koristio bili su od životinjske kože. Vremenom je čovjek počeo da koristi životinjska I biljna vlakna I od njih je počeo proizvoditi prve tkanine. TEKSTIL(lat. Tekxtilis-tkan,tkalački) naziv je za svaku izradjevinu poizvedenu preplitanjem,ili povezivanjem vlakana,niti,tj. predenjem,pletenjem,preplitanjem… Tekstil je tkanina,tkivo,tkanje,sukno,platno… Najstariji očuvani tekstil potiče iz Catala Hüvüka(Antolija).
To su komadići vunenog sukna,starost im je procijenjana na 6,500 godina prije nove ere. Prvi tekstili izradjeni su od konca,koji je nastao vrtenjem niti izmedju dlanova,dok je kasnije izumljeno vreteno.Danas je tekstilna industrija jedna od najjače razvijenih u svijetu. Tekstil se upotrebljava prvenstveno za izradu odjeće. Obuhvata i proizvode za široku potrošnju u kućanstvima, ugostiteljstvu te za tehničku i medicinsku namjenu. Tekstilna industrija obuhvata proizvodnju pređe, tkanina, pletiva, netkanog tekstila, odjeće i ostalih proizvoda na osnovi tekstilnih vlakana .

Vlakna su osnova svih tekstila. Svojim osobinama, strukturom ili načinom tkanja vlaknene niti daju tekstilu njegov izgled, koji se može izmjeniti, ali osnovne osobine vrsta vlakna ostaju odlučujuće za upotrebu i održavanje materijala.

 

 

 

 

UVOD U TEKSTILNA VLAKNA
Tekstilna vlakna mogu biti prirodna i hemijska:

 • Prirodna vlakna su: – prirodna celulozna
  • prirodna bjelančevinska
  • mineralna
 • Hemijska vlakna su: – metalna
  • silikatna
  • makromolekularni prirodni spojevi
  • sintetski visokopolimerni spojevi

Makromolekularni prirodni spojevi su: kaučuk, morske alge, celuloza, proteini ili bjelančevine.  Sintetske visokopolimerne spojeve dijelimo na: polikondenzate, poliadicione spojeve I polimere Prije su se svi materijali izrađivali isključivo iz prirodnih vlakana, a u posljednih pedesetak godina razvijena su mnogobrojna sintetička vlakna. Prirodna vlakna dolaze u prirodi u obliku prikladnom za neposrednu upotrebu.
Hemijska vlakna proizvedena su ili hemijskom obradom prirodnih polimera ili je sirovina za njihovu proizvodnju sintetizirana (sintetička vlakna). Najvažnija svojstva tekstilnih vlakana su: dužina, finoća, čvrstoća, elastičnost, higroskopnost, otpornost na određena hemijska sredstava , te njihova površinska svojstva .

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Grafičko inženjerstvo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese