Odlomak

1. UVOD
Pojam “trening” potiče od engleske reči train što znači vežbati, trenirati, a glagolskom imenicom training, definišemo obučavanje, trening, vežbanje.
Trening u organizaciji predstavlja određeni vid permanentnog obrazovanja, koji je prevashodno vezan za poboljšanje kvaliteta rada i od vitalnog je značaja za organizaciju.
Osnovno svojstvo treninga je da je usmeren ka savladavanju konkretnih radnji za njihovo što uspešnije izvršenje. Trening podrazumeva sticanje znanja koja se iskazuju kao veštine.
Potrebe za treningom proističu iz potreba pojedinca, odnosno zaposlenog i imaju za cilj da:
– zaposlenom pomognu u pripremi za drugačiju ili višu poziciju u firmi
– unaprede izvršenje poslova na trenutnom radnom mestu zaposlenog.
Potrebe za treningom mogu biti izražene i od strane organizacije, kako bi:
– reagovala na promenljive tehnologije ili promene u okruženju koje utiču na način na koji će izvršioci ili menadžeri izvršavati svoje poslove
– odreagovala na promenljive faktore okruženja koji menjaju ciljeve organizacije i njene menadžerske poslove, znanja i sposobnosti koje su potrebne izvršiocima i menadžerima.
Po završenom treningu najčešće se proverava i vrednuje naučeno i to je praćeno diplomom ili nekim drugim vidom uverenja, koje je najčešće uslov za opstanak ili napredovanje na poslu.
U narednom delu ovog rada prikazaću jedan od treninga koje organizuje preduzeće “Nikom” za svoje zaposlene, kako bi se poboljšao nivo kvaliteta rada koji se odnosi na prodaju i prodajne veštine.
2. OPIS PREDUZEĆA

Preduzeće “Nikom” osnovano je 1991. godine. Pretežna delatnost preduzeća je promet rezevnih delova za putnička, teretna i poluteretna vozila i autobuse. Preduzeće se bavi i prodajom delova za poljoprivredne mašine, građevinsku mehanizaciju i industrijski transport.
Preduzeće “Nikom” raspolaže sa oko 120 programa u prometu rezervnih delova, sa preko 26 000 delova, sklopova i agregata.
Direktna saradnja sa japanskim proizvođačem vozila Mazda otpočela je 2009. godine. U objektima “Nikoma” moguće je kupiti sve modele Mazdinih vozila. Servis se bavi održavanjem svih tipova Mazdinih vozila i postprodajom.
Pored navedenih, preduzeće vrši i usluge farbarskih i limarskih radova.
“Nikom” poseduje znak kvaliteta Elektroprivrede Srbije i dobio je sertfikate ISO 9001:2007 i BS 18001:2007.
Današnji razvoj preduzeća bazira se na povezivanju sa uspešnim preduzećima u zemlji i priznatim firmama iz Evrope i sveta iz oblasti proizvodnje i prometa.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese