Odlomak

UREĐAJI ZA ČUVANJE (SKLADIŠTENJE) PODATAKA
I UVOD
Najveći nedostatak RAM memorije jeste nepostojanost, odnosno gubljenje uskladištenih podataka. Kada se računar isključi, ili dodje do nestanka električne energije, čitav sadržaj RAM-a  je nepovratno izgubljen, što tu memoriju čini nepogodnom za dugoročno skladištenje podataka i programa. To je i osnovni razlog razvoja memorija na bazi magnetnih materijala. Prije izuma poluprovodljivih memorija i njihovog trijumfalnog pohoda u obliku memorijskih čipova, čak je i RAM memorija bila konstruisana u obliku magnetnih ploča. Kasnije su te ploče zamijenjene mrežom feromagnetnih prstenova, kroz koji su prolazili provodnici za upis, odnosno za čitanje sadržaja memorije. MAGNETNI memorijski uređaji za čuvanje podataka su Disketa (Floppy disk), Zip disk, Magnetna traka i  Hard disk. Pored magnetnih, postoje i OPTIČKI uređaji, a to su CD ROM, CD-R, CD-RW, DVD. Postoje i MAGNETNO-OPTIČKI (MO) uređaji i ELEKTRONSKI uređaji u koje spada Flash memorija, CompactFlash i SmartMedia, Sony MemorySticks, IBM Microdrive, iomega clik i MultiMedia Cards.

 

 

II OSNOVNE KARAKTERISTIKE

1. DISKETA (FLOPPY DISK)
Disketa predstavlja osnovu svakog skladišta podataka zasnovanog na principu magneta. Oni su presvučeni materijalom koji reaguje na magnetno polje, tako da omogućavaju upis podataka. Prvobitni flopi diskovi PC-a su bili fizički veći u odnosu na one koji se koriste danas (5 ¼ inča, umesto 3 ½ inča), ali i pored toga su mogli da prime samo mali dio kapaciteta današnjih uređaja. Disk je fleksibilan, pa odatle potiče naziv flopi. Osovina disk uređaja prihvata disketu kroz veliki centralni otvor. Glava za čitanje klizi nad površinom diska dok se pomjera prema centru, ili od njega, duž duguljastog otvora koji se moze vidjeti na dnu omota. Podaci se na disketu upisuju preko staza i sektora, na isti način kao i kod hard diska.
Prvobitni flopi diskovi su mogli čitati i pisati podatke samo na jednu stranu diskete, tako da nisu efikasno koristili raspolozivu površinu (kapacitet max 160 KB). Danas se koriste diskete prečnika 3 ½ inča, sa mnogo boljom zaštitom u plastičnom omotu, uz metalni poklopac preko otvora za kontakt glave i osjetljive površine. Sadrže i metalnu glavčicu, tako da se uređaj može prihvatati i okretati znatno preciznije. Kapacitet današnje diskete (3 ½ inča) je720 KB, ili 1,44 MB podataka. Jednostavnom izmjenom načina upisa podataka Microsoft i IBM su omogućili povećanje kapaciteta na 2 MB pri čemu se još uvjek koriste standardne diskete i uređaji. Nekoliko proizvođača se pojavilo sa još većom gustinom zapisa na standardnim disketama (do 2,88 MB), za koje je poteban poseban disk uređaj i zbog toga nije bio prihvaćen od strane kupaca.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese