Odlomak

UVOD

U ovom radu čija je tema po mom mišljenju jako kompleksna, pokušat ću skrenuti pažnju na faktore koji utiču na predradnje i pripreme koje je potrebno sprovesti u osmišljavanju strategije biznisa, planiranju i pokretanju kao i na kraju postizanje samog uspjeha u određenom biznisu. Stvarna mogućnost ili san, asocira na poduzetnika koji u svom pokretanju biznisa nije jasno orijentiran ili ne raspolaže jasnim ciljem. Pokretanje vlastitoga posla za poduzetnika početnika podrazumijeva i promjenljivu okolinu, spremnost da preuzme rizik

„…Lideri su pojedinci, a njihovi zaposlenici posjeduju određene kvalitete i pojedinosti. Stoga ne postoji pravo ili krivo ponašanje lidera. Dobro vođenje je obilježeno svojim utjecajem…“

 

 

STAVOVI I RAZLOZI
Što se tiče stavova, možemo reći da postoje oni koji su „ZA“ kao i oni koji su skeptični i negativni u pogledu pokretanja samostalnog biznisa. Vodeći samostalni biznis dobijemo osjećaj nezavisnosti, slobode, mogućnost samostalnog odlučivanja kao i druge privilegije koje imaju poduzetnici koji vode uspješne poslove. S druge strane, nailazimo i na negativnosti koje nosi poduzetništvo. Manje slobodnog vremena, stres zbog poslovnih neprilika, odgovornost prema zaposlenima, rizik koji postoji u svakodnevnom donošenju odluka itd.
Najčešći razlozi za pokretanja vlastitog posla su korist i samopotvrđivanje. Ideja da se krene u samostalni biznis često bude izazvana od nekih neočekivanih događaja koji dolaze iz okruženja. To mogu biti pogodne okolnosti ili prilike koje su se stvorile, želja za poboljšanjem, promjene na tržištu, promjene demografske strukture…. Sve su ovo situacije koje mogu nadahnuti nekog poduzetnika da pokrene samostalni posao. Ipak, sama ideje da se krene u prvi, samostalni posao se temelji isključivo na želji. U neke od razloga možemo navesti:

 • Samostalni uspjeh
 • Veća zarada
 • Financijska neovisnost itd.

Cilj uspješnih preduzetnika je dostići kreativne ideje sa kojima će konkurenti biti nadmašeni, a ne oponašati konkurente. Stoga preduzetnici ciljeve poslovanja redovno postavljaju „visoko“ i ambiciozno. Lični ciljevi preduzetnika mogu biti različiti. Mnogi kreću u preduzetničke poduhvate da bi stekli nezavisnost i ostvarili kontrolu nad svojom sudbinom, ili da bi dokazali svoju preduzetničku sposobnost, ili da ostvare visoku zaradu, ili zato što su ostali bez posla i nemaju drugih mogućnosti zapošljavanja.

 

 

 

Ideja za pokretanje posla
Ideja da se krene u poduzetništvo u većini slučajeva je vezana za neke lične odluke kao što su:

 • Biti svoj šef,
 • izbjeći ograničenja u napredovanju zbog dobi, spola, ili nedostatka naobrazbe
 • mogućnost rada od kuće,
 • mogućnost upravljanja i samostalnog donošenja odluka….

Dakako, poduzetničku ideju valja razlikovati od poslovne prilike, jer svaka poduzetnička ideja nije istodobno i poslovna pogodnost. Bez obzira kako ste došli do neke preduzetničke ideja, nijednu od njih ne možete odmah realizovati, odnosno pretvoriti u tržišno zanimljiv i profitabilan posao. Prije realizacije svaku ideju treba podvrgnuti postupku raščlanjivanja, za šta je potrebno određeno vrijeme, a i novac.
Poduzetničke ideje mogu se pronaći na raznim mjestima, oblicima i medijima. Ideje mogu proizaći iz svakodnevnog života, počevši od porodice, prijatelja, drugih poduzetnika, časopisa, reklama ili oglasa, poslovne literature ili kao rezultat posjete nekom privrednom sajmu.
Prikupljanje ideja zapravo predstavlja, modificiranje vlastitog načina promišljanja i traženje odgovora na pitanje: Ima li ovdje neka poslovna mogućnost?

Ono što možemo zaključiti da može biti neograničen broj izvora ideja. Međutim da bi ideja došla do svoje realizacije i tržišne verifikacije, poduzetnička ideja mora proći kroz veoma složene ocjene i procjene od strane mnoštva tržišnih, tehničko-tehnoloških, organizacijskih, financijskih i relevantnih ograničavajućih, poticajnih, unutarnjih i vanjskih faktora. Ovi faktori nam pomažu da dođemo do saznanja da li je ta ideja prihvatljiva kao poslovna prilika.
Zato se smatra da poduzetnička ideja može dobiti epitet poslovne pogodnosti tek onda kada njezina selekcija, obrada i poslovna podjela argumentirano odgovori na pitanja o tome: što, za koga, koliko, kada, kako i gdje tržno učinkovito tj. profitabilno proizvoditi, tržiti ili usluživati.
Preduzetnička ideja je osnova, srž i temelj svakog preduzetničkog procesa. Ona predstavlja zamisao o tome šta poduzetnik želi raditi sa ciljem zadovoljavanja potreba potrošaca kao i ostvarivanja profita ili zarade.

 

 
Vrste poduzetnika
Jedna od mnogih podjela je i podjela prema njihovom pojavnom obliku tokom faza razvoja preduzeća. U svakoj od tih faza potrebna su drugačija specifična znanja i sposobnosti, tj. drugačiji tip preduzetnika.

 1. Pioniri – su osnivači malog preduzeća. Osnivači preduzeča koji su puni energije, ideja i odlučnosti. To su osobe jakog karaktera, veliki individualisti i egocentrici koji se posvećuju samo svom preduzeću. Zaokupljeni su vojom idejom koju nastoje ostvariti pod svaku cijenu.
 2. Maheri – su snažne, autoritativne i ambiciozne osobe koje se pojavljuju u fazi rasta preduzeća. Vrlo dobro su organizovani i uspješno vode svoje preduzeće ka uspjehu. Međutim, imaju i određenu slabost u nedostatku vizije, ideje i inovacije uzrokovane prevelikom zaokupljenošću tekućim poslom.
 3. Stratezi – su mislioci, vrlo angažovani i željni uspjeha u fazi diferencijacije proizvoda. Svjesni su složenosti posla koji obavljaju pa se usredsređuju na strateško odlučivanje, a donošenje poslovnih odluka delegiraju rukovodiocima poslovnih jedinica!
 4. Treneri – su osobe sa liderskim karakteristikama koje oko sebe šire pozitivnu emocionalnu klimu. Komuniciraju sa svojim zaposlenima, nastoje da ih motivišu, osluškuju njihove savjete i primjedbe pa na osnovu toga nastoje koordinirati poslovanjem preduzeća.
 5. Za posljednju, petu fazu, tj. fazu likvidacije ne postoji posebna vrsta preduzetnika, jer je smisao preduzetnika i preduzetništva da svoje preduzeće nikad ne dovede u tu fazu već da nakon konsolidacije, pokrene novi poslovni ciklus. Ipak, danas u poslovno om svijetu veliki broj preduzeća brzo dospijeva pred likvidaciju ili u samu fazu likvidacije.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese