Ponašanje u organizaciji
Objavio goja91 24. april 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Tehnologija, Zaštita životne sredine
Objavio MijicD 13. januar 2015. Prijavi dokument
Opis proizvodnog procesa
Osnovna sirovina za proizvodnju slada je pivski jecam. Jecam se ocisti, sortira, meri, skladisti i transportuje u sladaru. Tehnoloski postupak proizvodnje slada u sladari odvija se u tri faze: kvasenje, klijanje i susenje.Nakon susenja slad se usitnjava ili gnjeci i tako samleveni slad se mesa sa omeksalom vodom. Ukupna masa naziva se komina. Komina se obradjuje u dve posude tj. komovnjaku i kotlu za kuvanje komine. Posle kuvanja komina se cedi pri cemu odvaja se cvrsta od tecne (sladovina) faze. Tako odvojena sladovina se kuva u kotlu za kuvanje uz dodatak hmelja. Nakon završenog kuvanja, hmeljna sladovina se prepumpava preko cedila za hmelj u taložnjak i tako se odvaja sladovina od hmeljnog tropa. Zatim se sladovina hladi u dve faze, pa dobijamo dve vrste taloga – vrući i hladni. Za otklanjanje hladnog taloga koristi se Venturijeva cev, tj. proces koji se naziva flotacija. Suština flotacije je u tome, što se u rashlađenoj sladovini, iz koje je izdvojen grubi talog pomoću Venturijeve cevi ubrizgavan vazduh. Sa vazduhom se kroz cev istovremeno dodaje i kvasac pa se na taj način vrši aeracija i istovremeno dodavanje kvasca, pa se posle toga sladovina pumpa na glavno, pa zatim naknadno vrenje i zrenje. U toku naknadnog vrenja koagulišu se belančevine i hmeljne smole. Zrenjem se menja ukus mladog piva, dolazi do smanjenja gorčine što se objašnjava procesom koagulacije i razgradnje hmeljnih smola. Poznato je da u toku procesa glavnog vrenja i zrenja dolazi do određenih fizičko-hemijskih i organo-leptičkih promena u sastavu i osobinama piva. Radi toga, filtracija ima veliki značaj kao poslednja faza proizvodnog procesa, jer tek filtrirano pivo ima sve one karakteristike koje traže potrošači. Danas se u svetu u cilju postizanja bistrenja piva primenjuju dva osnovna postupka, separacija I filtracija. Filtrirano pivo dolazi u tankove pod pritiskom u kojima treba da se zadrži 8-12h pre punjenja. Zadržavanje piva u tankovima ima svrhu da se pivo ohladi na temperaturi 1-2° kako bi se sprečilo penušanje u procesu otakanja piva. Pivo se puni pod izobarometarskim pritiskom. Pod ovim pojmom se podrazumeva konstanti protiv-pritisak ugljen-dioksida kojim se omogućava normalno punjenje piva i koji sprečava gubitak ugljen-dioksida i oksidacija piva.
Objavio goja91 24. april 2024.
Objavio seminar444 24. april 2024.
Objavio seminar444 24. april 2024.
Objavio mitrovicm993 24. april 2024.
Objavio Dragica Stanisic 24. april 2024.
Objavio goja91 24. april 2024.
Objavio Slavkotopalovic93 18. april 2024.
Objavio madmax74 16. april 2024.
Objavio Makimikihaos 25. mart 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.