Uticaj tehnoloskog procesa proizvodnje piva u staklenoj ambalazi na zivotnu sredinu
Opis proizvodnog procesa
Osnovna sirovina za proizvodnju slada je pivski jecam. Jecam se ocisti, sortira, meri, skladisti i transportuje u sladaru. Tehnoloski postupak proizvodnje slada u sladari odvija se u tri faze: kvasenje, klijanje i susenje.Nakon susenja slad se usitnjava ili gnjeci i tako samleveni slad se mesa sa omeksalom vodom. Ukupna masa naziva se komina. Komina se obradjuje u dve posude tj. komovnjaku i kotlu za kuvanje komine. Posle kuvanja komina se cedi pri cemu odvaja se cvrsta od tecne (sladovina) faze. Tako odvojena sladovina se kuva u kotlu za kuvanje uz dodatak hmelja. Nakon završenog kuvanja, hmeljna sladovina se prepumpava preko cedila za hmelj u taložnjak i tako se odvaja sladovina od hmeljnog tropa. Zatim se sladovina hladi u dve faze, pa dobijamo dve vrste taloga – vrući i hladni. Za otklanjanje hladnog taloga koristi se Venturijeva cev, tj. proces koji se naziva flotacija. Suština flotacije je u tome, što se u rashlađenoj sladovini, iz koje je izdvojen grubi talog pomoću Venturijeve cevi ubrizgavan vazduh. Sa vazduhom se kroz cev istovremeno dodaje i kvasac pa se na taj način vrši aeracija i istovremeno dodavanje kvasca, pa se posle toga sladovina pumpa na glavno, pa zatim naknadno vrenje i zrenje. U toku naknadnog vrenja koagulišu se belančevine i hmeljne smole. Zrenjem se menja ukus mladog piva, dolazi do smanjenja gorčine što se objašnjava procesom koagulacije i razgradnje hmeljnih smola. Poznato je da u toku procesa glavnog vrenja i zrenja dolazi do određenih fizičko-hemijskih i organo-leptičkih promena u sastavu i osobinama piva. Radi toga, filtracija ima veliki značaj kao poslednja faza proizvodnog procesa, jer tek filtrirano pivo ima sve one karakteristike koje traže potrošači. Danas se u svetu u cilju postizanja bistrenja piva primenjuju dva osnovna postupka, separacija I filtracija. Filtrirano pivo dolazi u tankove pod pritiskom u kojima treba da se zadrži 8-12h pre punjenja. Zadržavanje piva u tankovima ima svrhu da se pivo ohladi na temperaturi 1-2° kako bi se sprečilo penušanje u procesu otakanja piva. Pivo se puni pod izobarometarskim pritiskom. Pod ovim pojmom se podrazumeva konstanti protiv-pritisak ugljen-dioksida kojim se omogućava normalno punjenje piva i koji sprečava gubitak ugljen-dioksida i oksidacija piva.
Više u Seminarski radovi
Optimizacija CT doze (akvizicionim protokolom) kod PET/CT i SPECT/CT hibridnih uređaja
- Osnove nuklearne medicine
- Visoka zdravstvena škola strukovnih studija · Beograd
- 14 stranica
Analiza determinanti ponašanja potrošača na primeru proizvoda “Instant Palenta” RJ – Corn Product
- Ponasanje potrosaca
- UNIVERZITET EDUCONS - Fakultet poslovne ekonomije · Srem. Kamenica
- 14 stranica
Glavni elementi kratke priče
- Kreativno pisanje
- UNIVERZITET U BANJA LUCI Ekonomski fakultet
- 10 stranica
Više u Skripte
Mrežni plan
- PLANIRANJE
- UNIVERZITET U SARAJEVU Fakultet za saobraćaj i komunikacije · Sarajevo
- 6 stranica
Python plan učenja
- VI
- Visoka škola 'CEPS-Centar za poslovne studije' u Kiseljaku · Sarajevo
- 5 stranica
Sistemi upravljanja
- Mehatronika
- UNIVERZITET U SARAJEVU Muzička akademija · Banovici
- 18 stranica
Više u Zaštita životne sredine
Mineralne vode
- ТЕХНОЛОГИЈА И ЗАШТИТА ВОДА
- Visoka tehnološka škola strukovnih studija u Aranđelovcu · Aranđelovac
- 12 stranica
Pesticidi-uticaj na zdravlje ljudi
- МОНИТОРИНГ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ
- Visoka tehnološka škola strukovnih studija u Aranđelovcu · Aranđelovac
- 12 stranica
Reciklaža metala
- РЕЦИКЛАЖНИ ТЕХНОЛОШКИ ПРОЦЕСИ
- Visoka tehnološka škola strukovnih studija u Aranđelovcu · Aranđelovac
- 8 stranica