Odlomak

Uvod
Suština inženjerskog posla je rešavanje praktičnih problema. Ponekad je to veoma teško, jer inženjer nema uvek mogućnost velikog broja informacija o onome što konstruiše. Da bih ostvarili tj. napravili nešto potrebna je velika analiza, prikupljanje podataka i svakako konsultacije sa ljudima iz struke.
Ovaj seminarski rad će prikazati jedno od mogućih rešenja većinskog glasanja koje se realizuje preko EPROM-a, a uz pomoć simulacije programa Proteus.

 

 

 

1.    Projektni zadatak
Projektni zadatak  rada je većinsko glasanje dvanaest članova, dvanaesti član je predsednik i on ima mogućnost da glasa dva puta tj. predsednikov glas se duplo računa. Kolistio sam eprom 27C128. Opšte karakteristike eproma biće navedene u radu.ali je umesto toga urađena simulacija u programu Proteus.

 

 

 
1.    Memorije-Uvod u memorisanje podataka
Prvi elektronski računar ENIAC sastojao se od 18000 vakumskih cevi i 1500 releja. Za memorisanje jedne cifre on je imao po 10 cevi od kojih je samo jedna bila uključena bio je težak 30 tona. Njegova potrošnja je bila 140kW i programirao se preko 6000 multipozicionih prekidača.
Jedan od tvoraca ENIAC-a  Džon fon Nojman je zaključio da je programiranje računara pomoću velikog broja prekidača i kablova sporo i teško, i da je bolje program predstaviti u digitalnom obliku u memoriji računara. Takođe je zaključio da je bolje koristiti binarnu aritmetiku umesto decimalne. Fon Nojmanov arhitekturni princip, poznat kao fon Nojmanova mašina, primenjen je kod prvog računara sa zapamćenim programom EDSAC, i osnova je za sve računare do današnjih dana.
Prikaz osnovnih komponenti računara može se videti na slici 1.1.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese