Odlomak

UVOD

WWW predstavlja najznačajniju revoluciju u masovnim medijima od uvođenja televizije. Kreiran je od strane Tim Bernersa u Cern laboratoriji u Švajcarskoj, 1989 i to kao aplikacija koja je trebala poslužiti za on-line razmenu informacija među naučnicima, tj. fizičarima. Pravo značenje WEB dobija tek 1993. godine kad se pojavljuje MOSAIC WEB BROWSER, razvio ga je Mark Anderson, tada student Ilinois University, a koji je kasnije i sam postao vlasnik NETSCEPE protokola. Kada se tokom 1994. godine pojavio prvi grafički pretraživač Mosaic, stranice na Internetu pravili su programeri koji su dovoljno razumjeli HTML (Hyper Text Markup Language), dok grafički umjetnici i eksperti za web dizajn nisu ni postojali kao oblik zanimanja.

Većina prvih web sajtova nisu imali intuitivne interfejse i dopadljiv dizajn. Najvažnije svakom vlasniku stranice bilo je da ona funkcioniše, odnosno da je kod dobro urađen. Nije bilo bitno što se teže dolazi do linkova i informacija. Tokom 1996. godine druge dvije struje su se izdvojile: dizajneri stranica koji su se postarali za intuitivniji izgled i grafički dizajneri koji razumeju moć boja na stranicama. HTML kod je proširen, tako da je dizajn stranica postao kompatibilan s grafičkim novotarijama. Ubrzo posle toga animirani GIF-ovi, promene boja s prelaskom miša, trikovi sa zvukom i dodaci pretraživačima (poput Macromedia Shockwavea) našli su svoje mjesto na webu.

Pored toga što se svaka stranica duplo duže učitava i gubi na svojoj funkcionalnosti, postalo je važno imati lijepu i privlačnu stranicu. Inteligentan dizajn je zanemaren, a časopisi su počeli da dodeljuju nagrade na osnovu izgleda stranice. Kraj devedesetih označen je ekspanzijom elektronske trgovine. HTML nije više dovoljan, trikovi animacijama i zvukom nisu više dovoljni. Postalo je jasno da je potrebno spojiti web dizajn s bazama podataka, što u početku kada je HTML razvijan, baš i nije bilo u planu. Ovo znači da je na redu opet programiranje i moderan web dizajner mora imati vještine u JavaScriptu, ASP-u, Javi, C++, VisualBasicu ili VBScriptu. Firme više na zapošljavaju. nekoliko ljudi da bi im pravili stranicu na Mreži već jednog čovjeka, programera. Ko želi da se bavi web dizajnom i stupi na jednu od veoma profitabilnih grana Internet privrede koja je već prenaseljena, mora imati na umu da će mu u novom milenijum trebati znanja iz nekoliko oblasti.

1. PROGRAMI ZA RAZVOJ WEBA

1.1. POJAM Word Wide Weba

World Wide Web (WWW) je dinamička enciklopedija na internetu koja sadrži informacije o baš svemu što poželite. Web stranica je zapravo tekst kodiran HTML jezikom, koji sadrži linkove. Prednost web-a je povezanost tekstualnih, slikovnih i video informacija, te pristup bazama podataka. Da biste došli na nečiju stranicu morate znati njegovu http adresu (URL) te ju upišete u odgovarajuće polje vašeg web pretraživača .
Značajke web-a:

•    Informacijska namjena više nego komunikacijska,
•    Obraćanje svima,
•    Jednostavno kretanje po web stranicama,
•    Neograničena „gledanost“ s obzirom na prostor i vrijeme,
•    Objedninjuje tekstualnu, slikovnui zvučnu informaciju,
•    Dopušta visoke estetske kriterijume,
•    Server- klijent -tok informacija,
•    Vlastiti izbor sadržaja,
•    Široka ponuda,
•    Prenosivost sadržaja na vlastiti računar.

Web je prvenstveno usluga metoda za dobijanje informacija s različitih računara na Internetu. Ako zamislite Internet kao veliki tržni centar, onda je Web samo jedna njegova radnja, na primjer prodavnica povrća. Dok ste u tržnom centru, možete da posećujete i druge trgovine. Jeste li primetili da se čak i u prodavnici povrća mnogih tržnih centara prodaje mnogo toga za što nije specijalizovana. Web je po tome sličan, jer možete da pronadjete i druge vrste informacija, ne samo one koje su načinjene isključivo za Web.Ovo miješanje “Webskih” i “ne-Webskih” informacija nije posljedica strukture samog Weba, već prije kreativnosti onih koji pišu softver za pristupanje Webu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari