Odlomak

Bezbednost i zdravlje zaposlenih na radu je izraz koji označava organizovanu društvenu aktivnost za obezbeđivanje bezbednih i zdravih uslova rada zaposlenima tj. društvene aktivnosti koje će se sprovoditi s ciljem smanjenja povreda na radu, raznih vrsta oboljenja kako fizička tako i psihička kako profesionalna tako i oboljenja u vezi s radom koja utiču na fizičko, psihičko i socijalno zadovoljstvo zaposlenih.
Potreba za obezbeđivanje bezbednosti i zdravlja na radu počela je na početku XIX veka, kada je počeo nagli razvoj industrije koji je uslovio upotrebu novih tehnologija, mašina i sredstava za rad a samim tim povećanje broja radnika te povećanje i povreda na radu. Ovakva situacija je izazvala nezadovoljstvo među zaposlenima što je uslovilo stvaranje radničkih pokreta koji su se borili za poboljšanje uslova rada. Radnički pokreti i radnička udruženja vršila su pritisak na državu i ona je bila prinuđena da donese propise koji će obezbediti bolje uslove za rad. Nakon toga započeo je i intezivan razvoj zaštitnog zakonodavstva, stvaranje međunarodnih organizacija koje su uticale na širenje socijalnih prava kao i na uspostavljanje sistema bezbednosti i zaštite zdravlja na radu.
Siguran i bezbrižan rad su osnov za ostvarivanje, napredovanje i ispunjenje ciljava postavljenih kako od strane zaposlenog tako i poslodavca.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Ljudski resursi

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari