Odlomak

Kontrola robe u transportu neophodna je kako bi se zaštitili državni interesi, spriječilo prenošenje raznih biljnih i stočnih bolesti, sačuvalo inostrano tržište (kod izvoza) i unovčila roba u svojoj punoj vrijednosti.

Mi ćemo u ovo radu detaljnije opisati značenje i proces zvaničnih kontrola transportujuće robe i pokušati objasniti njihov značaj.

Najstariji oblike ograničenja međunarodne razmjene predstavljaju carine. Carine indirektno, povećanjem cijena uvoznog proizvoda djeluju na smanjenje uvoza , a time i na smanjenje obima svjetske razmjene. U zavisnosti od visine carinskog opterećenja ovisit će učinak carine te stepen uvozne restrikcije.

Pošiljke životinja, proizvoda, namirnica, sirovina i otpadaka životinjskog porijekla kao i pošiljke veterinarskih lijekova i hrane za životinje predmet su kontrole granične veterinarske inspekcije.
Uvoz navedenih pošiljki odobrava se nakon dobijanja rješenja o nepostojanju veterinarsko sanitarnih smetnji za uvoz. Zadatak veterinarske granične inspekcije je da stručnim pregledom svake pojedinačne pošiljke, donese odluku o ulasku bezbjednih pošiljki u Bosnu i Hercegovinu.

Zadatak fitosanitarnih kontrola jeste preduzimanje fitosanitarnih mjera uslijed pojave određenih štetnih organizama, kao i spriječavanje i suzbijanje štetnih organizama, a ovoj kontroli podliježu pošiljke bilja, biljnih proizvoda, đubriva i sredstva za zaštitu bilja. Posebni programi zaštite zdravlja bilja donose se u slučaju potrebe.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Diplomski radovi

Više u Saobraćaj

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese