Odlomak

UVOD
Cilj ovog seminarskog rada je da pokuša u nekoliko stranica da prikaže i upozna sa bosansko-hercegovačkim piscem dječije književnosti Ahmetom Hromadžićem i njegoim najznačajnijim djelima.
Najuočljivija karakteristika Hromadžićevih dijela djeci jeste pokušaj da radnju razvija na nekoliko planova,ali se oni mogu svesti na dva osnovna; realni i imaginarni.Oni se međusobno uslovljavaju i prožimaju tako da nam se to djelo, naručito u kompenzacionom smislu, čini vrlo kompleksnim.Veći dio Hromadžićevih knjiga sastavljen je od nekoliko priča,koje se uporedo razvijaju i jedna drugu ne samo uslovljavaju nego i objašnjavaju tako da su za konačan smisao od iste važnosti.

 

 

 

BIOGRAFIJA
Vjerovatno nema djeteta sa prostora bivše Jugoslavije kojem se u rukama nije našla bar jedna knjiga iz biblioteke Lastavica. Za nastanak te biblioteke, njeno uređivanje, ali i knjige poput Patuljak vam priča i Patuljak iz zaboravljene zemlje, redovne lektire svakog osnovca, odgovoran je Ahmet Hromadžić .
Ahmet Hromadžić bio je romansijer i pripovjedač. Rođen je 1923. godine u Bjelaju pod planinom Osječenicom kod Bosanskog Petrovca. Osnovnu školu završio je u Bosanskom Petrovcu, a Tehničku i Višu pedagošku školu u Sarajevu. Učestvovao je u Drugom svjetsko ratu, tokom kojeg, 1944. godine, kao novinar Oslobođenja upoznaje Skendera Kulenovića kome pokazuje priče.Nakon rata radio je kao novinar u Sarajevskom dnevniku, a zatim kao glavni urednik lista Krajina u Bihaću te urednik kulturne rubrike sarajevskog lista Oslobođenje. Bio je glavni i odgovorni urednik omladinskog časopisa za književnost Zora gdje objavljuje svoje priče te veliki broj književnokritičkih i publicističkih tekstova, filmskih i pozorišnih kritika. Jedno vrijeme bio je i glavni urednik u omladinskom izdavačkom poduzeću Narodna prosvjeta, kasnije nazvanom Veselin Masleša (danas Sarajevo Publishing). Kao urednik u Maslešipokreće i uređuje legendarnu dječiju biblioteku Lastavica.Kao član Društva pisaca BiH, zajedno sa Huseinom Tahmiščićem, Izetom Sarajlićem, Velimirom Miloševićem i Vladimirom Čerkezom, pokreće međunarodnu književnu manifestaciju Sarajevski dani poezije u organizaciji Društva pisaca BiH 1962. godine.
Pisao je pripovijetke i romane za djecu i odrasle, književne i pozorišne kritike, književne reportaže, crtice i članke. Jedan je od rijetkih dječijih pisaca na ovim prostorima koji je njegovao bajku kao književni rod. Bio je član Redakcije međunarodne edicije Djeca svijeta, a djela su mu prevođena na mnoge svjetske jezike i uvrštene u izbore dječije literature i lektire nekih evropskih zemalja (Italija, Norveška, Belgija…).Zbog svog stila pisanja i prihvatljivosti djela kod čitalačke publike,a posebno djece Hromadžić je često nazivan “bosanskim Andersenom”, a u njegovim djelima prožima se djetinjstvo provedeno u Bjelaju, sa prepoznatljivosti krajolika planine Osječenice, Bjelajske kule te prirodnih ljepota i izazova divljine sa svim ljepotama i prirodnim nepogodama, kao i šarolikost životinjskog svijeta u netaknutoj prirodi oko Bosanskog Petrovca. Za književni rad dobio je brojne nagrade i priznanja među kojima su nagrada Narodne omladine Jugoslavije (1948.), Mladog pokoljenja (1971.), Zmajevih dječjih igara(1973.), Kurirček (1974.), Dvadesetsedmojulska nagrada SR BIH (1974.), Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva (1958.) , Nagrada ZAVNOBIH-a (1986.) i druge. Odlikovan je Ordenom rada sa zlatnim vijencem i Ordenom republike II reda, a bio je i član Akademije nauka i Društva pisaca BiH.
Umro je u Sarajevu 2003. godine u 80. godini života. 2007. godine osnovna škola u Bosanskom Petrovcu promijenila je ime u OŠ Ahmet Hromadžić, a također se na porodičnoj kući u Ulici Pekiska postavila spomen ploča sa njegovim imenom. U Bihaću se u okviru Kantonalne i univerzitetske biblioteke otvarila spomen soba Ahmeta Hromadžića.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese