Odlomak

Uvod

Bez antivirus programa čak i najbolji računari ne vrede mnogo, ako volite da surfujete internetom. Antivirus programi danas su postali neizostavna aplikacija koju bi trebalo imati svaki računar. Takođe, antivirusni program treba biti prva aplikacija koja se instalira na vašem računaru. Potrebno je vrlo malo da virus pokrade vaše lozinke te ugrozi vaše bankovne račune i druge finansijske podatke te postoji mogućnost i za krađu identiteta. Zbog toga treba najbolji antivirusni software za vas računar. Dobra vest je da su besplatni antivirusni programi za kucnu upotrebu jako dobri kao i oni koje možete kupiti. Besplatne antivirus pograme je moguće jednostavno naći na internetu, samo treba biti pažljivi pri odabiru, jer neki usporavaju rad računara ili nisu sposobni da prepoznaju sve viruse.

 

 

 

Zaraženi računar

Što kad računar oboli? I uz najveće mere sigurnosti korisniku se može dogoditi da mu na računar dospe virus. To se obično događa korisnicima koji nisu primenili sve mere sigurnosti, odnosno koji su zanemarili upozorenja. Otkrijete li na vašem računaru virus, posetite stranice vašeg antivirusnog programa jer se tamo nalaze detaljne biblioteke s informacijama što virus radi i kako se širi. Isto tako, tamo ćete pronaći i detaljnije upute o tome kako virus ukloniti.
Pri uklanjanju zaraženih i oštećenih zapisa ponekad ćete morati obrisati i neki koristan skup podataka ili delove nekog programa. Zbog toga je mudro imati arhive, odnosno sigurnosne kopije kako ne biste izgubili podatke. U slučaju da brišete delove programa, njih valja iznova instalirati kako bi se omogućio nesmetan rad programa.

 

 

 

Zaštita računara

Osnovni oblik odbrane od virusa je zaštita računara. Reč je o dosta složenom postupku koji osim primene odgovarajućih programa od korisnika zahteva i oprezno ponašanje.
Osnovna zaštita od virusa na samom računaru provodi se upotrebom programa za borbu protiv virusa. Zajedničkim imenom ovakvi programi se nazivaju antivirus programi. Zamisao je da se na računaru postavi program koji će stalno proveravati sve zapise koji dospevaju na računaru. Program u sebi ima podatke koji mu omogućavaju prepoznavanje različitih virusa. Zbog toga će se u trenutku kad naiđe na zapis zaražen virusom sprečiti aktiviranje tog zapisa i podići uzbunu. Jednostavno rečeno, na ekranu će se pojaviti prozor s upozorenjem da je određeni zapis zaražen virusom. Pri instalaciji program će od korisnika zatražiti da odredi stepen zaštite. Najniži stepen zaštite ne sadrži nikakvu automatiku već korisnik može samostalno pokrenuti proveru u slučaju kad na računaru donosi neke podatke. Ovakav način rada je izuzetno nesiguran jer korisnik može jednostavno zaboraviti proveru. Najvisi stepen zaštite zapravo uključuje stalnu proveru podataka koji se koriste, nadzor nad svim pristiglim elektronskim porukama i periodičnu proveru svih podataka na računaru. Ovakav oblik zaštite bez sumnje troši nesto više računarskih resursa. Zbog toga neki autori odbacuju ovakvo rešenje unatoč njegovim očiglednim prednostima. Vrlo je važno naglasiti sledeće! Bilo koji program za zaštitu od virusa u stanju je prepoznati samo viruse koji su postojali u trenutku njegovog pisanja. Pojavi li se novi virus samo dan nakon što je program izašao, taj je virus programu nepoznat, pa prema tome ne može prepoznati virus, odnosno ne može sprečiti njegovo širenje.

 

 

 

Antivirus programi

Antivirus programi predstavljaju prvi nivo zaštite od virusa i trojanaca. To su softverski paketi sposobni da detektuju, izvode i (ili) eliminišu viruse. Svi antivirusni programi sastoje se iz više dela. Jedan njegov deo „Monitor“ je rezidentan u memoriji i osigurava neprestanu zaštitu od virusa, dok drugi deo „Scan“ omogućava skeniranje celog sistema. Antivirusi su danas neophodan deo softvera koji svako treba imati instaliran na svom računaru. Ovi programi uključuju različite načine nadgledanja i zaštite računara od malicioznog koda. Najčešće se radi od zaštiti u realnom vremenu i skeniranju na zahtev korisnika, dok moderne verzije ovih programa nude razne druge vidove zaštite od virusa koji se šire putem Interneta.
Postoji dosta kompanija koje razvijaju i nude ove programe, a najpoznatiji među njima su : Symantec, Sophos, Panda, Kaspresky,…. One nude dopunu antivirusnih definicija svakodnevno. Dosadašnja praksa bazirala se na petnaestodnevnom osveživanju. Broj danas poznatih virusa je oko 65.000, s tim da se opasnim smatra nekoliko stotina. Kvalitetna zaštita svodi se na opreznost, upotrebu dobrih antivirusnih programa, redovno osvežavanje virusnih definicija.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari