Odlomak

1. Uvod

Atletika je jedna od temeljnih i najraširenijih sportskih grana koja obuhvata: trkačke, bacačke i skakačke discipline.
Zbog svoje sveobuhvatnosti atletika se ponekad naziva kraljicom sportova. Atletskim vježbama stiče se fizička snaga, izdržljivost, brzina i okretnost a učvršćuju se svojstva volje kao sto su hrabrost, odlučnost i upornost. Discipline atletike odlikuju se motoričkim kretanjima koja se uspješno mogu primjenjivati u toku obrazovnog procesa ili kroz druge oblike vježbanja, pomoću kojih se značajno utiče na podizanje opće psihofizičke sposobnosti pojedinaca. Od 1896 godine uključena je u redovni program ljetnih Olimpijskih igara. Od 1983 godine održavaju se svake dvije godine svjetska prvenstva u atletici. Postoje atletika na otvorenom i atletika u dvorani.
2. Skok u vis

Skok u vis, atletska je disciplina u kojoj natjecatelj mora skočiti preko vodoravno položene letvice na tačno određenoj visini bez ikakvih pomagala. Ova disciplina nalazi se u Olimpijskim igrama Stare Grčke. S vremenom su natjecatelji razvili različite učinkovite tehnike skoka. Najviši je u vis skočio Javier Sotomayor, kubanski atletičar preskočivši letvicu na visini od 2,45 m. Moderni skok u vis pojavio se u Njemačkoj u 18.-om stoljeću u okviru fizičke edukacije djece, a u 19.-om stoljeću u Engleskoj razvio se u natjecateljski sport. Evolucijski razvoj tehnike skoka u vis doživio je niz modifikacija, od zgrčke ili legs-up tehnike, prekoračne ili škare tehnike, dvostruke škare ili Sweeney (Eastern cut-off) tehnike, zgrčne ili Horine (Western roll) tehnike, opkoračne ili Straddle tehnike do leđne ili Fosbury- Flop tehnike.
3. Skok u dalj

Skok udalj u atletici, je sportska disciplina, u kojoj atletičar izvodi skok iz zaleta, sa odrazom jedne noge radi postizanja što veće dužine. Postoji i skok u dalj bez zaleta sa odrazom je iz mesta sa obe noge.
4. Troskok

Troskok je atletska disciplina skakanja u dalj sa zaletom ili bez njega slična skoku u dalj, ali se izvodi u 3 uzastopna skoka, tj. odskokom, korakom i skokom. Odskok i prvi korak izvode se na istoj nozi. Ovo je zahtjevna disciplina i samo istinski šampioni postižu dobre rezultate. Porijeklo vuče od antičkih Olimpijskih igara, a na modernim OI održava se od samog njihovog početka (1896).
5. Skok s motkom

Skok s motkom je atletska sportska disciplina koja podrazumjeva upotrebu savitljive motke kako bi se preskočila ljestvica postavljena na što većoj visini. Skakanje s motkom poznavali su drevni Grci, kao i Krećani i Kelti. Skok motkom je jedina disciplina u kojoj se upotrebljava pomagalo kako bi se preskočila određena visina. Kako historičari tvrde, porjeklo ove discipline možemo pratiti do drevnih vremena Stare Grčke. Postaje službeno disciplina 1812. godine, u vrijeme održavanja prvih atletskih susreta u Engleskoj, a pojavljuje se i u prvenstvima sveučilišta Cambridge, 1857. godine. Skok s motkom je dio olimpijskog programa od prvih Olimpijskih igara 1896. Skok motkom za žene je postala olimpijska disciplina u Olimpijskim igarama 2000.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 28 stranica
  • Tjelesni i zdravstveni odgoj Nihad Širić
  • Školska godina: Nihad Širić
  • Maturski Radovi, Skripte, Sport
  • Bosna i Hercegovina,  Mostar,  UNIVERZITET DŽEMAL BIJEDIĆ U MOSTARU- Fakultet informacijskih tehnologija  
  • ,

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari