Odlomak

U srcu Krajine prostrla se planina Kozara. Oivičena je modrom reijkom Unom, biserom Krajine, vodom Sanom, prostranom Savom i brzim Vrbasom. Kozara je pitoma planina, bogata svakovrsnom lovnom divljači: srnom, divljom svinjom, lisicom, zecom, potom fazanom, divljom patkom, jarebice, što sve čini lovni rezervat rijedak u ovome dijelu Balkana.

Na vrhu planine podignut je raskošni memorijalni spomenik Mrakovica na istoimenome visu u spomen na prošloratna stradanja u čijem podnožju se prostiru crnogorične šume koje smjenjuju bjelogorične, a ove opet pašnjaci ispresjecani bogatim izvorima i sve tako do podnožja gdje se smjestilo plodno Potkozarje, voćarski kraj.

Republika Srpska baštini jedinstven nacionalni park u Evropi, nacionalni park Sutjeska. U njemu se nalazi prašuma Perućica, hiljadugodišnja prašuma čija je površina 1.291 hektar. Inače, Nacionalni park dobio je ime, po rijeci Sutjesci. Ova planinska rijeka je pravila svoj tok kroz masiv planina Zelengore (2.014 m), Lelije, Maglića, Volujka.

Tjentište je mjesto na obali Sutjeske, sa istoimenim motelom, sportsko-rekreativnim centrom, vještačkim jezerom, te ga zbog njegove ljepote nikako ne bi trebalo zaobići.

Najveći grad Republike Srpske, njeno administrativno sjedište, jak privredni i univerzitetski centar, je Banja Luka, smještena na rijeci Vrbas, a prepoznatljiva po svojim stoljetnim drvoredima. U Banjaluci se nalazi trapistički samostan čuven po siru. Tvrđava Kastel se nalazi u Banjoj Luci i predstavlja najstariji istorijski spomenik u ovom gradu.

Fočanski brioni su malo riječno ostrvo na rijeci Ćehotini kod Foče. Na ostrvu je sagrađen istoimeni motel — restoran „Brioni” koji pruža posjetiocima razne sadržaje. Oko motela je izgrađena pješačka i trim staza, zabavni park za djecu sa malim zoo vrtom. U neposrednoj blizini motela, čije je arhitektonsko rješenje u potpunosti uklopljeno u prirodni ambijent, uređeno je kupalište s pješčanom plažom.

2. TURISTIČKI POTENCIJALI TREBINJSKO-FOČANSKE REGIJE

Kao glavni predstavnici ove regije jesu, kako i samo njeno ime kaže, gradovi Foča i trebinje. Foča je grad koji se nalazi na ušću dvaju rijeka, Drine i Ćehotine, i ima velike kulturne i turističke potencijale, jer za nju možemo reći da predstavlja svojevrsnu raskrsnicu puteva. Trebinje, grad u podnožju leotara i na obalama rijeke Trebišnjice, je najjužniji grad u Republici Srpskoj, koji pored svog izraženog ljetnjeg turizma, privlačan je i zbog male udaljenosti od morske obale Jadrana.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari