Odlomak

UVOD

Pobačaj ili abortus (lat. abruptio graviditatis) je spontani ili izazvani prekid trudnoće odstranjenjem ili izbačajem emrijona ili fetusa iz maternice prije sposobnosti ljudskog ploda za samostalni život. Nastaje zbog smrti fetusa odnosno rezultira njegovom smrću. Da bi zadovoljio definiciju pobačaja, mora se dogoditi prije 28. nedjelje trudnoće, pod uslovom da dužina ploda bude manja od 35 centimetara, a težina manja od 1000 grama. Postavljeni uslovi nisu apsolutni, jer je u mnogim slučajevima, plod manji od 35 cm i lakši od 1000 g sposoban za život.
Pobačaj može nastati spontano, zbog komplikacija tokom trudnoće ili se pobačaj može izazvati. Za razliku od spontanog pobačaja koji nije namjeran, već je slučajna posljedica različitih problema u trudnoći, indukcioni pobačaj je namjeran zahtjev koji se obavlja ili iz medicinskih razloga ili na zahtjev žene. Medicinski razlozi za pobačaj su najčešće fizičko ili mentalno zdravlje te teške malformacije ploda.
Pobačaj medjutim ima i drugačiju istoriju, u prošlosti bio je izazivan mnogim različitim metodama, uključujući biljne abortifikante, upotrebom oštrih predmeta, fizičkom traumom i drugim tradicionalnim metodama. Moderna medicina koristi lijekove i hirurške tehnike za izazivanje pobačaja.
Legalnost, učestalost i kulturni pogledi prema pobačaju su različiti širom svijeta. U mnogim dijelovima svijeta vode se rasprave između protivnika i pobornika pobačaja o etičkim i pravnim aspektima.
O pobačaju se može raspravljatu sa više gledišta i to sa medicinskog, socijalnog i moralnog. Raprava o pobačaju je teška rasprava o životu i smrti jedinke kako kod ljudi tako i kod životinja.
Sa različitim stavovima i mišljenjima o pobačaju se susrećemo svakog dana, od različitih pokušaja legalizacije te do oprečnih mišljenja Katoličke Crkve koja smatra da namjerno izazivanje pobačaja predsatavlja zločin jednak ubistvu odraslog čovjeka, i pritom ga samtra teškim grijehom.
Izazvani pobačaj kod životinja danas se rijedje sreće, do pobačaja kod životinja najčešće dolazi ukoliko zdravstveno stanje jedinke zahtjeva taj postupak.
Pobačaj je moguć u svakom periodu gravidnosti životinje, uzroci pobačaja takodje mogu biti unutrašnji i vanjski. Unutrašnji uzroci se ogledaju u različitim krvarenjima,zatim upale, hormonski poremećaj te različite smetnje. Od vanjskih uzroka najčešće su traume, dugotrajna pješačenja, tjelesni napori, prehlade, otrovne trave i napravilna hranidba.

 

 

 

 

POSLJEDICE POBAČAJA

Raspravljati o nekim moralnim normama se ne može ako se prije toga ne utvrde i posljedice. Abortus kao ubistvo ima svoje žrtve i negativne posljedice.
Na prvom mjestu to su bića koja ne ugledaju svjetlost dana. Američki ginekolog Bernard Natanson, snimio je ultrazvukom ponašanje ploda koji je bio star 12 nedjelja, za vrijeme izvođenja abortusa. Na tom filmu se vide panični pokreti djeteta koje pokušava da umakne, ali ne uspijeva. Na kraju se njegova usta razvlače kao kod najmučnijeg krika. Ovaj film je iz tog razloga nazvan “Nijemi krik”. Ostaje da lebdi u vazduhu jedno pitanje na koje svi mi vrlo dobro znamo odgovor. Da li je to dijete željelo da živi? Ko ima prava da oduzme njegov život?
Žena je takođe žrtva abortusa. Na nju se sručuju i fizičke i psihičke posljedice, neprijatnosti i opasnosti. Najčešće abortus samo prividno prolazi bez posljedica po zdravstveno stanje žene.
Fizičke posljedice se dijele na rane i kasne. Žene uglavnom primjećuju rane posljedice. Najčešće su u pitanju povrede materice i drugih organa kao što su crijeva, mokraćni kanali, bešika, veliki krvni sudovi, zatim tu su velika krvarenja iz proširenih i povrijeđenih krvnih sudova materice, ali i okolnih organa. Kasne posljedice nisu odmah jasno vidljive, ali boljim poznavanjem bolesti i razvojem medicine je utvrđeno da kasne posljedice imaju veliku ulogu u zdravlju žene. Posljedice po ženu mogu da budu i psihičke prirode. Posebno nakon više abortusa javljaju se znakovi depresije i razdražljivosti.
Posljedice su mnogo veće i šireg obima nego sto se obično misli. Žrtva je cijelo društvo jer je njegova budućnost sa svakim abortusom sve neizvesnija.
Kao i u ljudskom svijetu tako i u životinjskom posljedice pobačaja mogu postati kobne i izazvati smrt jedinke ili potpuno gubljenje plodnosti.
Postoje različita obrazloženja u pogledu dopustivosti pobačaja koja se ogledaju u dopustivosti i nedopustivosti pobačaja u zavisnosti od situacije o kojoj se razmatra.
Tako prvo obrazloženje prema kojem je pobačaj moralno nedopustiv, poziva se na pravo na život kao na temeljnu vrijednost. Zato se ono najčešće naziva pro-life pokret.
Pro-life pokret (lat. pro=za, eng. life=život) društveni je i politički pokret, koji se zauzima za poštivanje i zaštitu vrijednosti ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Pro-life pokret promiče vrijednosti porodice, braka, majčinstva i poštovanje starijih i hendikepiranih osoba. Zagovornici pro-life pokreta smatraju, da ljudski život počinje začećem. Zalažu se, da ljudsko biće dobije pravni status osobe od trenutka začeća. Takodje, zalažu se, za pravnu zaštitu od začeća do prirodne smrti i za poništenje zakona, koji omogućuju pobačaj i eutanaziju.
Pro-life pokret uglavnom podupiru kršćani (katolici, pravoslavni i konzervativni protestanti) te manje grupe Židova i hindusa. Katolička Crkva i sve Pravoslavne Crkve protive se pobačaju u svim okolnostima.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese