Biznis plan-Proizvodnja dmaćeg ajvara
Koncept proizvodnje domaćeg ajvara
1. Izvorište poslovne ideje:
Ja, Ivan Bogićević, student Visoke tehničke škole strukovnih studija u Zvečanu, na osnovu ispitivanja potreba i potražnje na domaćem tržištu, kao i iskustva stečenog u predhodnim godinama i razgovora sa starijim generacijama, odlučio sam se za proizvodnju domaćeg ajvara.
1.1. Izbor poslovne ideje:
Kroz razna ispitivanja domaćeg tržišta, kao i reputacije ajvara kao našeg nacionalnog brenda, odlučio sam se za proizvodnju domaćeg ajvara. Domaći ajvar će nakon spremanja biti upakovan u staklenu ambalažu (tegla) od 1 kg. Na svakoj od tegli biće zalepljena deklaracija o vrsti i poreklu robe, kao i o sastojcima samog proizvoda.
2. Operativno koncipiranje biznisa:
2.1. Koncipiranje obima proizvodnje:
Na osnovu ispitivanja tržišta i potražnje odlučio sam se za kupovinu 1800 kg crvene paprika, od kojih bi trebalo da dobijem 600 kg ajvara. Ta količina ajvara bi trebalo da bude proizvedena u roku od 30 dana. Kada bude gotov, proizvod ću plasirati na Kalinić pijaci u Beogradu, gde cena dostiže svoju maksimalnu vrednost na našem tržištu.
2.2. Tehnološko ispitivanje biznisa:
Kupljene paprike se prvo peru, suše, a zatim peku na šporetu. Po završenom pečenju, paprika se ljušti, pere i stavlja u pletene džakove da se ocedi. Po završenom ceđenju, paprika se melje i onda je spremna za kuvanje. Kada se skuva, potrebno je malo da se ohladi i onda se pakuje u tegle od po 1 kg.
2.3. Materijalno koncipiranje biznisa:
Za predviđenu proizvodnju koristiću sledeće objekte i opremu:
- Postojeću prostoriju površine 30 m2,
- Opremu za pranje, sušenje i mlevenje,
- Šerpu za kuvanje ajvara zapremine 30 l,
- Staklene tegle od po 1 kg, 600 komada,
- Šporet na drva, 1 komad,
- Bukova i hrastova drva, 3 m3,
- podrum za čuvanje 20 m2.
2.4. Organizovanje koncipiranog biznisa:
Celokupnu proizvodnju realizovaću sa svojom porodicom, sa roditeljima koji imaju dugogodišnje iskustvo u pravljenju domaćeg ajvara.
2.5. Registrovanje odabranog biznisa kod nadležnih institucija:
U koliko se još kroz neke provere ovaj biznis pokaže kao pozitivan i isplativ, izgradiću biznis plan, i registrovaću preduzeće u Trgovinskom sudu, Ministarstvu poljoprivrede i nabaviti sve potrebne dozvole.
Više u Menadžment
Liderstvo, menadžment i organizaciono ponašanje
- Liderstvo u nastavi
- UNIVERZITET U BEOGRADU - Učiteljski fakultet · Beograd
- 15 stranica
Organizacija događaja u hotelijerstvu-studija slučaja hotela “Hyatt Regency” Beograd
- Turističko poslovanje
- --- Srbija | Beograd --- · Beograd
- 37 stranica
Praktična nastava Eliksir Zorka mineralna đubriva d.o.o.
- Stručna praksa 1
- Visoka škola strukovnih studija Beogradska politehnika · Beograd
- 11 stranica
Više u Seminarski radovi
Rezultati rada
- Osnovi ekonomije
- Visoka škola strukovnih studija Beogradska politehnika · Beograd
- 17 stranica
Akcionarsko društvo – Pojam, karakteristike, način donošenja
- Ekonomija
- Visoka ekonomska škola strukovnih studija u Peći sa privremenim sedištem u Leposaviću · Leposavić
- 13 stranica
Ortačko društvo
- Privredno pravo
- 11 stranica
Više u Skripte
Virtuelna komunikacija i kultura
- Komunikacija i kultura
- UNIVERZITET U BEOGRADU - Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju · Beograd
- 6 stranica
Rezultati rada
- Osnovi ekonomije
- Visoka škola strukovnih studija Beogradska politehnika · Beograd
- 17 stranica
Didaktika
- Didaktika
- Univerzitet 'Bijeljina' · Bijeljina
- 18 stranica