Odlomak

1. UVOD

Jabuka (slika 1) lat. Malus domestica je u svijetu najčešće kultivirano stablo. Stablo jabuke može biti do 12 m visoko, spada među najrasprostranjenije vrste voća, osvježavajuća, kiselo-slatkog okusa i svojstvene arome. Poznate su brojne sorte, koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnosti. Plod jabuke jako je bogat hranjivim sastojcima. Najčešće se jede sirova, peče, kuha, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, jabučni ocat, olakšava probavu, a sadrži korisne tvari koje potiču rad imunološkog sustava, onemogućuje taloženje masti u jetri i štiti od karcinoma. Jabuka najviše sadrži antocijana, koji su koncentrirani u kori i daju jabuci crvenu boju. Iz tog je razloga preporučljivo jesti jabuku s korom, a ne zbog sadržaja vitamina C jer je on ravnomjerno raspoređen po cijelom plodu. Kod kupnje plodovi jabuka trebaju biti čvrsti i glatki na dodir, sjajne, neoštećene i čvrste kore. Jabuka pripada među voće koje se najdulje može održati svježe. Jabuku napada veliki broj štetnika i bolesti, stoga je u intenzivnoj proizvodnji od velikog značaja njigovo praćenje i suzbijanje. Iz godine u godinu je sve veći napad različitih bolesti i štetnika, čija pojava i intenzitet napada uvelike ovisi o klimatskim uvjetima, načinu rezidbe, te održavanju voćnjaka.
Kruška (Slika 1) lat. Pyrus communis pripada porodici ruža. Razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini skladištenja. Kruške su dobar izvor dijetalnih vlakana koja ljekovito djeluju najprije na zdravlje probavnog, a zatim i kardiovaskularnog sustava. Kruške sadrže više pektina od jabuka. Dobro je znato da su kruške hipoalergena hrana. Sok od kruške je odličan izvor energije zahvaljujući prirodnom voćnom šećeru fruktozi i celulozi. Kruške se vrlo brzo kvare, pa u prodaju na police dućana ili na tržnicu dolazi nezrelo voće koje treba nekoliko dana sazrijevanja. Krušku također napada veliki broj štetnika i bolesti, stoga je u intenzivnoj proizvodnji od velikog značaja njigovo praćenje i suzbijanje.
Cilj rada je prikazati slikovito kako izgledaju štetnici i simptomi bolesti, kako bi ih bilo lakše prepoznati, te zaštiti voćke od istih. Da bi se proizveli što kvalitetniji plodovi moramo obratiti veliku pozornost na bolesti i štetnike, koji značajno mogu utjecati kako na kvalitetu tako i na kvantitetu prinosa, te sam s toga u ovom svom radu najveću pozornost pridao njihovom opisu.
Imamo razne vrste bolesti i štenika jabuke i kruške a neke od njih su: krastavost, trulež ploda, pepelnica, bakterijska palež, crveni voćni pauk, jabučni savijač, kalifornijska štitasta uš, jabučni cvjetojed itd.

Slika 1. Plod jabuke i kruške

2. KRASTAVOST JABUKE I KRUŠKE (FUZIKLADIJ)

Predstavlja najopasniju bolest jabuke i kruške. Jabuku napada gljiva Venturia inaequalis, a krušku Venturia pirina. Radi se o dvije srodne parazitske gljive kod kojih su biologija, štetnost i načini suzbijana gotovo jednaki pa se mogu obraditi zajedno. Za obje je bolesti značajno da su te bolesti kudikamo jače i štetnije u voćnjaku koji je u dobrom stanju ishrane. Javlja se svake godine, ovisi o vremenskim prilikama i o uspješnosti zaštite do cvatnje.
Simptomi bolesti: Parazit se razvija na svim zeljastim dijelovima voćaka. Do infekcije dolazi odmah nakon pojave lista iz pupoljka. Na lišću i lisnim stabljikama pojavljuju se svjetlosmeđe i maslinaste okrugle pjege . Mlado lišće ukoliko je inficirano u ranijoj fazi deformira se, uvija, kržlja i prijevremeno otpada.. U okviru ovih pjega oblikuje se sloj plute ispod zaraženog mjesta, parazitirano lisno tkivo se sasušuje, ispupči, odvaja se i otpada.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Skripte

Komentari