Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Agronomija
Objavio studenti.rs 02. jul 2018. Prijavi dokument
Zbog bogatog hemijskog sastava i hranljive vrednosti, soja ima danas široku upotrebu u ishrani stoke, ljudi i prerađivačkoj industriji. Retke su ratarske biljke čije seme sadrži: proteina 37-48%, ulja 17-23%, ugljenih hidrata 20-30% i drugih hranljivih materija. Jedan kilogram semena soje sadrži 320-450 grama proteina, 21,9 grama lizina, 4,6 grama metionima, 5 grama cistina i 4,3 grama triptofama, bitnih aminokiselina za život ljudi i životinja – ili 1 kilogram soje ekvivalentan je hranljivoj količini od 2 kilograma mesa 1,5 kilograma sira, 10 litara mleka ili 60 komada jaja. Uz to, najviše vitamina sadrži zeleni list, mahuna i klica (koja je nosilac) ulja, A1, V1, V2, S, D, E, i K. Soja se gaji radi proizvodnje semena i vegetativne mase (zelene krme, silaže, sena).
Za stočnu hranu, soja se upotrebljava u vidu prekrupe ili mikroniziranog semena, zelene krme, silaže i sena. U međunarodnoj trgovini stočne hrane, osnovni artikal čine sojino brašno, sačma i pogače, koji služe kao repromaterijal u ondustriji koncentrovane stočne hrane.
Uzimajući u obzir i aminokiselinski sastav proteina, soja (seme i biljka) i njene prerađevine, predstavljaju biološki punovrednu stočnu hranu.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio AleksaJocicc 13. mart 2024.
Objavio MilaSibul 25. novembar 2023.
Objavio Dijana994 25. april 2024.
Objavio goja91 24. april 2024.
Objavio seminar444 24. april 2024.
Objavio Dijana994 25. april 2024.
Objavio mitrovicm993 24. april 2024.
Objavio Dragica Stanisic 24. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.