Odlomak

Zbog bogatog hemijskog sastava i hranljive vrednosti, soja ima danas široku upotrebu u ishrani stoke, ljudi i prerađivačkoj industriji. Retke su ratarske biljke čije seme sadrži: proteina 37-48%, ulja 17-23%, ugljenih hidrata 20-30% i drugih hranljivih materija. Jedan kilogram semena soje sadrži 320-450 grama proteina, 21,9 grama lizina, 4,6 grama metionima, 5 grama cistina i 4,3 grama triptofama, bitnih aminokiselina za život ljudi i životinja – ili 1 kilogram soje ekvivalentan je hranljivoj količini od 2 kilograma mesa 1,5 kilograma sira, 10 litara mleka ili 60 komada jaja. Uz to, najviše vitamina sadrži zeleni list, mahuna i klica (koja je nosilac) ulja, A1, V1, V2, S, D, E, i K. Soja se gaji radi proizvodnje semena i vegetativne mase (zelene krme, silaže, sena).
Za stočnu hranu, soja se upotrebljava u vidu prekrupe ili mikroniziranog semena, zelene krme, silaže i sena. U međunarodnoj trgovini stočne hrane, osnovni artikal čine sojino brašno, sačma i pogače, koji služe kao repromaterijal u ondustriji koncentrovane stočne hrane.
Uzimajući u obzir i aminokiselinski sastav proteina, soja (seme i biljka) i njene prerađevine, predstavljaju biološki punovrednu stočnu hranu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 15 stranica
  • Dijagnostika biljnih patogena -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Agronomija
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET U BEOGRADU - Poljoprivredni fakultet u Zemunu  

Više u Agronomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari