Odlomak

 

O cunamiju kao pojavi
Cunami predstavlja seriju okeanskih talasa izazvanih podvodnim zemljotresom, vulkanskom erupcijom ili klizištem. Ređe može nastati kao posledica udara meteora u okean.
Reč cunami ima značenje „lučni talas“ iz razloga što se u istoriji često javljao u lukama.
Ovi talasi mogu dostići visinu i preko 30 metara, a prosečna visina u oblasti Japana iznosi 7,5 metara. Na pučini ih je nemoguće zapaziti sve dok ne stignu do obale. U plitkim priobalnim delovima mora, dubokim zalivima i proširenim rečnim ušćem dužina talasa se smanjuje a njihova visina povećava. Naime, u dubokom okeanu cunami može biti vidljiv na površini kao talas od 30 cm, zato što je dubina velika talas se prostire po dnu. Kada dostigne delove okeana gde je dubina daleko manja, tj.u samom priobalju, tada dolazi do izdizanja talasa visoko iznad površine, kada se može stvoriti prava slika, odnosno da se radi o cunamiju.
Cunami se ponaša veoma različito i predstavlja pravi fenomen time što pokreće čitavu masu vode iz dubine okeana, a ne samo površinsku vodu, a kao rezultat toga on poseduje ogromnu energiju, širi se velikom brzinom i prelazi velike prekookeanske udaljenosti sa minimalnim gubicima energije. Cunami može da izazove štete hiljadama kilometara od svog nastanka, tako da može da prođe i nekoliko sati od nastanka do dostizanja obale.
Ovakvi talasi mogu da izazovu štete hiljadama kilometara od svog nastanka, tako da može da prođe nekoliko sati između nastanka i udara u obalu.
Oko 80% cunamija u svetu nastaje u Pacifiku, u tzv. Vatrenom prstenu.
Prvi talas cunamija obično nije i najjači, nadolazeći talasi bivaju jači.
Talas može putovati brzinom od oko 850 km/h, što je brzina kojom leti putnički turbomlazni avion.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari