Odlomak

Crtež je prozor kroz koji možemo zaviriti u dječiju svijest. To je način na koji ono sebi objašnjava svijet – kako ga vidi i doživljava.

Sva djeca uživaju u crtanju. Ono je uvijek bilo omiljena dječija igra – koja, kao i svaka druga, dosta govori o potrebama djeteta, njegovom senzibilitetu, pa i strahovima. Pored radosti i zabave koje nudi, veoma je važna za intelektualni, kao i socijalno-emotivni razvoj mališana, zbog čega je treba poticati, hrabriti i pratiti.
Važan pokazatelj razvoja
Crtež je, također, pokazatelj dječijeg razvoja i napretka. Mnoga osjetila su tu aktivna: osjetilo vida, motorika (za početak, i uhvatiti olovku je uspjeh), a crtež je povezan i s razvojem govora. Kada su sve te funkcije u redu, postoji nekoliko faza razvoja crteža koje se mogu kvalificirati, razvrstati i pratiti. Njima su obuhvaćeni gotovo svi elementi dječijeg napretka – kognitivni (spoznajni), grafomotorički i emocionalni.

Od trenutka rođenja, dijete je svjesno svijeta oko sebe: vidi boje, osjeća mirise, čuje zvukove – i na svoj način ih doživljava i utiskuje u svijest. Kasnije ta imena, lica i zvukovi dobivaju jasniju definiciju i izraz (mama, babo, kuća, drvo…).

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Psihologija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari