Odlomak

1.    UVOD

“O značaju edukacije i obrazovanja pišem i razmišljam ceo život i želim da ukažem da je znanje ono što je neophodno da bi zemlje u mučnom perodu tranzicije, pronašle svoj put”
PITER DRAKER,jedan od guru-a teorije i prakse menadžmenta

VODITI USPEŠNO KOMPANIJU DŽENERAL ELEKTRIK ( SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE ) U  USLOVIMA ŽESTOKE GLOBALNE KONKURENCIJE  STALNO POVEĆAVAJUĆI POSLOVNE REZULTATE I PERFORMANSE , A PRE SVEGA DOBIT KAO JEDNO OD OSNOVNIH MERILA USPEŠNOSTI , POVEĆAVAJUĆI ZAPOSLENOST,RAZVIJAJUĆI TIMSKI RAD I NAJBOLJE PRAKSE TZV. PROSVEĆENOG MENADŽMENTA (,,Y’’TIPA),NIMALO NIJE JEDNOSTAVNA VEŠTINA, TO JE SPOJ TALENTA, ISKUSTVA,ZNANJA,VEŠTINE INTEGRISANJA I POVERENJA, UROĐENIH LIDERSKIH SPOSOBNOSTI,JEDINSTVENE INSPIRACIJE I MOTIVISANJA ZAPOSLENIH,KONZISTENTAN ODNOS PREMA KLIJENTIMA…

REKLI SU ODŽEKU VELČU:
“Menadžer XX veka.”
-Forčen Magazin
“Jedan od najvećih inovatora u poslednjih 75 godina. Ikona američkog poslovnog sveta.”
-Biznisvik
Džek Velč, briljantni čarobnjak u svetu Biznisa, konačno nam je otkrio tajne uspeha sopstvenog menadžmenta. Na nama je sada da prihvatimo tu darežljivost i nastojimo da postanemo poput njega – još bolji.
-Nobuyuki Idei, predsednik i generalni direktor SONY CORPORATION

2.    IZ RADNE I PROFESIONALNE BIOGRAFIJE

Dr. Sc. Džek Velč započeo je poslovnu karijeru u kompaniji Dženeral Elektrik 1960.godine.
Tokom 20 godina vodeće pozicije u Dženeral Elektriku (GE), kao izvršni direktor i predsednik kompanije,transformisao je kompaniju od birokratske i centralizovane ka dinamičnoj i fleksibilnoj organizaciji, koja uprkos svojoj veličini brzo i efikasno reaguje na tržišna kretanja.
Vrednost akcija GE u razdoblju Džeka Velča porasla je za više od 3000 odsto, a vrednost kompanije sa 13 milijardi u 1980. na preko 500 milijardi dolara u 2001. godini. Na taj način je GE postala i danas, po kriterijumu tržišne vrednosti, još uvek predstavlja,najvredniju kompaniju na svetu.
Najveći “zlatni padobran” ikada isplaćen nekom predsedniku uprave je 417 miliona dolara2001.godine isplaćeno tada predsedniku kompanije GE Džeku Velču.
Usled inovacija koje je Welch primenio u menadžmentu, poslovnoj strategiji i edukaciji zaposlenih, mnogi ga smatraju najuticajnijim CEO-om u posednjih 30-ak godina.Magazine Fortune proglasio ga je 2000.godine “Managerom veka”, a 2005. proglašen je “Najcenjenijim CEO-om u poslednjih 20 godina” od strane čitalaca magazina “Chief Executive”. Po izboru čitalaca magazina “Fast Company” Jack Welch je proglašen “Najvećim svetskim liderom današnjice.”

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari