Odlomak

UVOD

Svijet se posljednjih par desetljeća znatno promijenio. Ono što se jučer činilo kao nekakva daleka i nemoguća budućnost danas je zapravo realnost. Znanstveno-tehnološki razvoj posljednjih dvadesetak godina utjecao je na velike promjene u poslovanju mnogih poslovnih subjekata kako u svijetu, tako i u Republici Hrvatskoj. Tako je i u bankarskom sustavu došlo do razvoja suvremenih metoda poslovanja koristeći nove informatičke tehnologije, a ponajviše Interneta.

Iako su banke na početku pokazivale određenu odbojnost prema novim inovacijama koje se odnose na poslovanje na Internetu, tokom vremena su uvidjele da se sve više poslovnih aktivnosti upravo obavlja preko Interneta. Danas više od tisuću banaka na svijetu nude klijentima mogućnost obavljanja bankarskih transakcija putem Interneta.

Jedna od njih je i Erste&steiermärkische banka d.d. jedna od vodećih banaka u Republici Hrvatskoj, koja je svojim klijentima omogućila od 2003. godine korištenje Erste NetBanking usluge.

Uporaba Interneta je najbrži i najjednostavniji način vođenja poslovnih i osobnih financija, klijenti banke su pošteđeni kupovine obrazaca i čekanja na bankovnim šalterima, a poslovanje je jednostavno, sigurno, diskretno i brzo.

U ovom diplomskom radu prikazati će se uporabu Interneta u bankarstvu za pravna i fizička lica i to na primjeru Erste&Steiermärkische Bank d.d.

 

TEMELJNE ZNAČAJKE INTERNETA

Da bi se prikazala uporaba Interneta u bankarstvu u ovom dijelu diplomskog rada prije svega se trebaju obraditi sljedeće teme:

  1. Pojam i razvoj Interneta;
  2. Internet servisi koji se koriste u bankarskom poslovanju.

 
POJAM I RAZVOJ INTERNETA

Internet je javno dostupna globalna paketna podatkovna mreža koja zajedno povezuje računala i računalne mreže korištenjem istoimenog protokola (Internet protokola = IP). Također, možemo reći da je Internet «mreža svih mreža» koja se sastoji od milijuna kućnih, akademskih, poslovnih i vladinih mreža koje međusobno razmjenjuju informacije i usluge kao što su elektronička pošta, chat i prijenos datoteka, te povezane stranice i dokumente World Wide Weba.

Internet je prvi put oblikovan 1969. godine kada je Američko ministarstvo obrane potaknulo istraživanje pouzdanijih računalnih mreža. Izvorna mreža zvala se ARPANET prema Advanced Resarch Projects Agency, tj. agenciji koja ju je postavila. Na ARPANET mrežu uključena su tadašnja četiri superračunala. Cilj Interneta bilo je omogućiti znanstvenicima različitih sveučilišta razmjenjivanje različitih rezultata istraživanja dobivenih na udaljenim lokacijama na kojima su se sveučilišta nalazila.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Diplomski radovi

Više u Ekonomija

Više u Informacione tehnologije

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese