Odlomak

UVOD

Ideja o Evropi kao kulturnoj i politički jedinstvenoj teritoriji pojavila se mnogo pre dvadesetog veka. Potreba za uspostavljanjem unutrašnjeg mira u Evropi dovela je do jačanja zamisli o ujedinjenoj Evropi. Usled dva svetska rata koja su donela velika razaranja i degradaciju dotadašnjih odnosa u svetu politička svest sazreva, i dolazi do ozbiljnijeg stava prema stvaranju jednog vida ujedinjenja u Evropi. Proces integrisanja evropskih država je spor i dosta komplikovan, te i dalje traje menjajući svoj obim i značenje svake godine.

Zbog dugotrajnih ratova koji su iznurili Evropu, tražen je način da se obezbedi mir na duži period. Tako se javila ideja o stvaranju svetske mirovne organizacije. 1919.godine je Pariskim ugovorom osnovano Društvo naroda (Liga naroda), čiji je inicijator bio američki predsednik Vudro Vilson. Osnovni zadatak Društva, kao vojnog pakta za održanje novonastalog teritorijalnog poretka, bio je očuvanje mira, kolektivne bezbednosti i nezavisnosti njegovih članica.

Paralelno uz Društvo naroda rađa se Panevropski pokret čiji je osnivač austrijski grof Kudenhof-Kalergi autor manifesta Paneuropa, objavljenog 1923. godine u Beču, u kome je predložio stvaranje „Sjedinjenih Evropskih država”, po ugledu na Sjedinjene Američke Države. Posle objavljivanja ovog manifesta, Kalergi je organizovao Panevropski kongres u Beču 1926. godine na kome je izneo svoje proevropske ideje, kao što su:

  • evropska organizacije država po uzoru na Sjedinjene Američke Države,
  • ravnopravnost nacionalnih država (i prethodno prevazilaženje nemačko-francuske konfrontacije),
  • pouzdane garancije za državne granice,
  • sklapanje saveza sa Rusijom,
  • stvaranje carinske unije i jedinstvenog privrednog područja.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Menadžment

Više u Političke nauke

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese