Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Agronomija
Objavio studenti.rs 30. decembar 2020. Prijavi dokument
Osnovne karakteristike poljoprivredne proizvodnje zasnovane su na biološkim osobinama (genetskim faktorima) biljaka i životinja, kao i još uvek velikom uticaju okoline (negenetskih faktora) koji predstavljaju značajnu prepreku povećanju produktivnosti rada, odnosno povećanju ekonomske efikasnosti. Osnovni zadatak svakog poljoprivrednog proizvođača u savremenim uslovima proizvodnje je postizanje visokih i stabilnih prinosa dobrog kvaliteta, uz minimalno ulaganje materijala, energije i rada, a uz maksimalnu ekonomičnost proizvodnje i zaštitu životne okoline.
Svinjarstvo je poljoprivredna delatnost koja u razvijenim zemljama ima odlike industrije uz visoku specijalizaciju u pogledu selekcije i uzgoja priplodnog materijala s jedne strane i proizvodnje tovljenika s druge. Selekciju i uzgoj svinja u svetu preuzele su multinacionalne uzgojne kompanije (breding company) koje uz visoko znanje genetičara i sofisticiranu laboratorijsku opremu koristeći metode molekularne, populacione, kvantitativne i biometričke genetike, za nukleuse kreiraju genotipove rasa, hibrida i linija, a koje onda uz vrlo visoke profite plasiraju na tržište za čije multipliciranje i korišćenje u proizvodnji daju (prema zahtevima određenog tržišta) određene šeme za upotrebu, što je najčešće šema hibridnog uzgojnog programa, ali u kojem je nukleus pod potpunom ingerencijom samo breding kompanije.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio AleksaJocicc 13. mart 2024.
Objavio MilaSibul 25. novembar 2023.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio Studenteu 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.