Odlomak

Osnovne karakteristike poljoprivredne proizvodnje zasnovane su na biološkim osobinama (genetskim faktorima) biljaka i životinja, kao i još uvek velikom uticaju okoline (negenetskih faktora) koji predstavljaju značajnu prepreku povećanju produktivnosti rada, odnosno povećanju ekonomske efikasnosti. Osnovni zadatak svakog poljoprivrednog proizvođača u savremenim uslovima proizvodnje je postizanje visokih i stabilnih prinosa dobrog kvaliteta, uz minimalno ulaganje materijala, energije i rada, a uz maksimalnu ekonomičnost proizvodnje i zaštitu životne okoline.
Svinjarstvo je poljoprivredna delatnost koja u razvijenim zemljama ima odlike industrije uz visoku specijalizaciju u pogledu selekcije i uzgoja priplodnog materijala s jedne strane i proizvodnje tovljenika s druge. Selekciju i uzgoj svinja u svetu preuzele su multinacionalne uzgojne kompanije (breding company) koje uz visoko znanje genetičara i sofisticiranu laboratorijsku opremu koristeći metode molekularne, populacione, kvantitativne i biometričke genetike, za nukleuse kreiraju genotipove rasa, hibrida i linija, a koje onda uz vrlo visoke profite plasiraju na tržište za čije multipliciranje i korišćenje u proizvodnji daju (prema zahtevima određenog tržišta) određene šeme za upotrebu, što je najčešće šema hibridnog uzgojnog programa, ali u kojem je nukleus pod potpunom ingerencijom samo breding kompanije.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Agronomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari