Odlomak

Crnogorska kuhinja je rezultat geografskog položaja Crne Gore i njene duge istorije.
Italijanski uticaj na tradicionalna jela u kontinentalnom delu Crne Gore i njenoj jadranskoj obalije vidljiv u načinu pripremanju hljeba, mesa, sira, vina i alkoholnih pića, supa i čorbi, palente,punjene paprike, ćufti, priganica, raštana itd.
Drugi veliki uticaj potiče sa Levanta i iz Turske, i ogleda se u pripremanju sarme, musake,pilava, pita, bureka, ćevapa, kebaba, baklave, itd. Mađarska jela gulaš, sataraš i đuveč su takođe česta. Uticaj kontinentalne Evrope je najviše traga ostavio na pripremanje deserata: krofni,džemova, brojnih vrsta biskvita i kolača.
Crnogorska kuhinja zavisi od geografskog položaja, pošto se jela koja se služe na primorju
razlikuju od jela u sjevernim brdskim predjelima.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Agronomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari