Odlomak

Gastronomija postoji od davnina, iako je relativno skoro našla mesto među naukama. Gastronomija je reč nastala od starogrčke reči gastri koja znači stomak i nomos – znanje ili zakon koja obuhvata sve što se odnosi na kuvanje, kuvarsku veštinu, a u najširem smislu vezu kulture i hrane. “Gastronomija se može definisati kao nauka o sveobuhvatnosti jela, evoluciji ishrane, njenih kvaliteta i sadržaja.”
Grčka kuhinja je jedna od najstarijih evropskih kuhinja. U antičkom dobu dobri kuvari su bili cenjeni kao dobri filozofi. Najstarija kuvarska knjiga je napisana upravo u Grčkoj i naziva se Opsologija.
Prve zapise o kulinarstvu u Staroj Grčkoj dao je Homer 700 godina pre naše ere. U delima ”Ilijada” i ”Odiseja” dao je opise jela koja su voleli tadašnji junaci. Ostalo je zapisano da su Ahil, Uliks i Patroklo najviše voleli meso sa roštilja.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari