Odlomak

U proizvodnji i distribuciji hrane najznačajniji aspekti su njen kvalitet, ali ne i bezbednost. Zbog povećanog interesovanja potrošača za bezbednost hrane u Evropi su uvedeni sistemi kvaliteta, kao što su: ISO 9001, Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP), British Retail Consortium (BRC), IFS I EUROGAP. Razvojem sistema kvaliteta u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj indrustriji bave se sve zemlje članice Evropske unije (EU), ali sve više i zemlje našeg regiona koje nastoje da postanu članice EU, pošto trgovinski lanci prihvataju standarde kvaliteta koji važe u EU, a sam plasman na njeno tržište nije moguć bez sertifikovane proizvodnje.
Pravo na bezbednu hranu jedno je od osnovnih ljudskih prava, a obaveza je svake države da osigura da zdravlje njenih građana ne bude ugroženo upotrebom zdravestveno neispravnih prehrambenih proizvoda. Bezbednost hrane danas je postala svetski problem, koji je posebno izražen u uslovima intezivne trgovine prehrambenim artiklima na međunarodnom tržištu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 13 stranica
  • Upravljanje kvalitetom Prof.Ljubinka Drazevic
  • Školska godina: Prof.Ljubinka Drazevic
  • Seminarski radovi, Skripte, Tehnologija
  • Srbija,  Priština,  UNIVERZITET U PRIŠTINI - Fakultet tehničkih nauka  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari