Odlomak

Odredjivanje natrijum-hlorida
Primena
Metoda se primenjuje za utvrđivanje natrijum-hloriđa u kuhinjskoj soli.
Reagensi
Za određivanje natrijum-hlorida koriste se sledeći reagensi:
1) rastvor srebro-nitrata c(AgNO>) = 0,1 mol/1;
2) 10%-ni rastvor kalijum-hromata (KzCr04).
Pripremanje rastvora
Odmeri se 17 g srebro-nitrata i rastvori u 1 1 vode, pa se faktor ovog rastvora odredi pomoću rastvora hemijski čistog, osušenog NaC1, na temperaturi 105 C, na sledeći način: 0,1 do 0,2 g
NaC1, izmerenog sa tačnošću Q,QQQ2 g, prebaci se u erlenmajer, rastvori se u 30 ml destilovane vode, doda se 4 kapi 10/o-nog rastvora kalijum-hromata i titruje pripremljenim rastvorom srebro-nitrata sve đok crvena boja ne bude postojana.
Odretiivanje
Ođmeri se 1 g uzorka, prenese u normalni sud zapremine 250 ml, prelije vođom do dve trećine zapremine boce pa se povremeno, u toku pola sata, snažno mućka. Tada se dolije voda do oznake i filtrira kroz suvi naborani filter-papir. Prvi deo filtrata se odbaci, pa se zatim pipetom uzme 50 ml filtrata, koji se titruje rastvorom 0,1 mol (AgNO>)/1, uz dodavanje 2 do 3 kapi 10lo-nog rastvora kalijum-hromata sve đok crvenkasta boja ne bude postojana.
Izračunavanje
Sadržaj natrijum-hlorida izražava se u procentima i izračunava po sledećoj formuli:
(a f 0,005846 V 100) / (b m)
gde je:
a – zapremina rastvora Q, 1 mol (AgNO>)/1, u mililitrima, utrošenog za titraciju;
f – faktor rastvora 0,1 mol (AgNOp) /1;
0,005846 – količina NaCl, u gramima, koja odgovara 1 ml tačno 0,1 mol/1 rastvora AgNOq,
V — zapremina tečnosti u normalnom sudu, u mililitrima;
b – zapremina filtrata uzeta za titraciju, u mililitrima;
m – masa ispitivanog uzorka, u grainima.
Odredjivanje organoleptickih svojstava jodirane soli za stocnu hranu

Odredivanje mirisa
Odmeri se 20 g jodirane soli i sa malo vode rastrlja tučkom u avanu. Mešavina ne sme ispustati miris, osim blagog specifičnog mirisa na materije ako su dodate radi oplemenjivanja soli ili u terapeutske svrhe.
Ispitivanje ukusa
Ukus se utvrđuje probom 5%-nog vodenog rastvora soli u destilovanoj vodi.
Ispitivanje boje
Jodirana so mora imati ciglacrvenu, odnosno sivocrnu boju, koja mora odgovaratistandardnim uzorcima soli denaturisane sa 0,2% hematita u prahu ili fino isitnjenog drvenog uglja.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari