Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Poljoprivreda/Šumarstvo
Objavio studenti.rs 12. april 2016. Prijavi dokument
Odredjivanje natrijum-hlorida
Primena
Metoda se primenjuje za utvrđivanje natrijum-hloriđa u kuhinjskoj soli.
Reagensi
Za određivanje natrijum-hlorida koriste se sledeći reagensi:
1) rastvor srebro-nitrata c(AgNO>) = 0,1 mol/1;
2) 10%-ni rastvor kalijum-hromata (KzCr04).
Pripremanje rastvora
Odmeri se 17 g srebro-nitrata i rastvori u 1 1 vode, pa se faktor ovog rastvora odredi pomoću rastvora hemijski čistog, osušenog NaC1, na temperaturi 105 C, na sledeći način: 0,1 do 0,2 g
NaC1, izmerenog sa tačnošću Q,QQQ2 g, prebaci se u erlenmajer, rastvori se u 30 ml destilovane vode, doda se 4 kapi 10/o-nog rastvora kalijum-hromata i titruje pripremljenim rastvorom srebro-nitrata sve đok crvena boja ne bude postojana.
Odretiivanje
Ođmeri se 1 g uzorka, prenese u normalni sud zapremine 250 ml, prelije vođom do dve trećine zapremine boce pa se povremeno, u toku pola sata, snažno mućka. Tada se dolije voda do oznake i filtrira kroz suvi naborani filter-papir. Prvi deo filtrata se odbaci, pa se zatim pipetom uzme 50 ml filtrata, koji se titruje rastvorom 0,1 mol (AgNO>)/1, uz dodavanje 2 do 3 kapi 10lo-nog rastvora kalijum-hromata sve đok crvenkasta boja ne bude postojana.
Izračunavanje
Sadržaj natrijum-hlorida izražava se u procentima i izračunava po sledećoj formuli:
(a f 0,005846 V 100) / (b m)
gde je:
a – zapremina rastvora Q, 1 mol (AgNO>)/1, u mililitrima, utrošenog za titraciju;
f – faktor rastvora 0,1 mol (AgNOp) /1;
0,005846 – količina NaCl, u gramima, koja odgovara 1 ml tačno 0,1 mol/1 rastvora AgNOq,
V — zapremina tečnosti u normalnom sudu, u mililitrima;
b – zapremina filtrata uzeta za titraciju, u mililitrima;
m – masa ispitivanog uzorka, u grainima.
Odredjivanje organoleptickih svojstava jodirane soli za stocnu hranu
Odredivanje mirisa
Odmeri se 20 g jodirane soli i sa malo vode rastrlja tučkom u avanu. Mešavina ne sme ispustati miris, osim blagog specifičnog mirisa na materije ako su dodate radi oplemenjivanja soli ili u terapeutske svrhe.
Ispitivanje ukusa
Ukus se utvrđuje probom 5%-nog vodenog rastvora soli u destilovanoj vodi.
Ispitivanje boje
Jodirana so mora imati ciglacrvenu, odnosno sivocrnu boju, koja mora odgovaratistandardnim uzorcima soli denaturisane sa 0,2% hematita u prahu ili fino isitnjenog drvenog uglja.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.