Hemijska ispravnost vode za piće
„Očuvanje i unapređenje zdravlja celokupne populacije u velikoj meri zavisi od higijene ispravne vode za piće. Voda za piće, već danas i sve više u budućnosti, prestaje da bude dobro dostupno svakome i postaje u pravom smislu te reči – proizvod. Proizvodnja, kvalitet, i snadbevanje vodom u bliskoj budućnosti, prema stručnim procenama, treba po svom značaju i aktuelnosti da dostigne oblasti energetike i hrane. Time će proizvodnja, način korišćenja i kvalitet vode postati tehno – ekonomska kategorija“. (Dipl. Inž. Stjepan Levata 1995, 15). Iz ovih razloga Svetska zdravstvena organizacija i Komisija Evropske Unije usmerili su svoje aktivnosti i permanentan rad na usavršavanju metoda, poboljšanju i usklađivanju strandarda kvaliteta vode za piće i kontiuniranu evaluaciju sa aspekta uticaja na zdravlje ljudi. Rezultate svog rada SZO i EU publikuju u obliku Smernica, koje nemaju obavezujući, već savetodavni karakter.