Odlomak

 

Tehnički komitet ISO/TC 184 je potvrdio i prihvatio u izradi standarda ISO 15704, četiri prilaza modeliranja i prikazivanja struktura poslovnih sistema (enterprise-reference architecture).

CIMOSA je sveobuhvatno opisivanje poslovnog sistem korišćenjem različitih pogleda u predstavljanju struktura sistema: funkcionalni, informacioni, resursni i organizacioni.

Dati prilaz daje moućnost opisivanja preduzeće od najvišeg nivoa upravljanja, do nivoa proizvodnih radnih jedinica.

CIMOSA obezbeđuje definisanje, razvoj i kontinualno održavanje konzistentne arhitekture i relacija između funkcija i procesa u industrijskom sistemu.

IFAC (The International Federation of Automatic Control) i IFIP (The International Federation for Information Processing) su 1990. godine formirale radnu grupu za postavljanje jednostavne i opšte metodologije za izgradnju (arhitekturu), modeliranje i integraciju procesa u preduzeću. Radna grupa je usvojila tri postojeća prilaza izgradnje kompjuterski integrisanog proizvodnog sistema: CIMOSA, GRAI-GIM i PERA. Kombinovanjem datih prilaza radna grupa je  definisala GERAM (Generalized Enterprise Reference Architecture Methodology) metodologiju.

Metoda IDEF0 (Integration Definition for Function Modeling)

IDEF0 metoda je zasnovana na SADT (Structured Analysis and Design Technique) tehnici koju su razvili Douglas T. Ross i SoftTech Inc. IDEF0 metoda je postavljena kao standardna metodologija modeliranja od strane National Institute of Standards and Technology, USA.

Dati standard opisuje IDEF0 metodlogiju kao jezik modeliranja (sintaksa i semantika) i skup pomoćnih pravila i tehnika za razvoj strukturnih prikaza industrijskih sistema-preduzeća, ali i drugih funkcionalnih celina.

 

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Menadžment

Više u Prezentacija

Više u Skripte

Komentari