Odlomak

UVOD
Ono zbog čega sam se odlučio da radim istraživanje baš na ovu temu, jeste upravo zbog toga, što se u danasnjem vremenu informacioni sistemi koriste u svakom aspektu života. Svjedoci smo velikog napretka tehnologije, koji se u poslednjih 50 godina razvijao enormnom brzinom, nego što je to bio slučaj u predhodnim godinama. Promjene su postale svakodnevne i ono što nam se nekad činilo kao daleka budućnost sada je realnost.
U današnjim turbulentnim vremenima opstanak jednog preduzeća nezamisliv je bez informacionih sistema. Preduzeća mnogo brže i lakše dolaze do željenih informacija, koje omogućuju bolju efikasnost poslovanja. Svako preduzeće teži što većem broju potrošača, a to može da ostvari povezivanjem podataka iz različitih izvora, njihovim pretvaranjem u korisne informacije pomoću informacionih sistema, koje su potrebne preduzećima radi mjerenja njihove djelotvornosti u poslovanju. Za svaku poslovnu organizaciju je brzina i kvalitet razmjene informacija vaoma bitan za veći profit, a veći profit često omogućuje i opstanak na tržištu.
Cilj ovog rada jeste upoznavanje sa informacionim sistemima, sa efikasnim poslovanjem i prikazivanje koliko i kako informacioni sistemi omogućuju praćenje efikasnosti poslovanja.
1. INFORMACIONI SISTEMI

1.1. Pojam informacionih sistema

Osnovni element informacionog sistema je informaciona tehnologija u čijem sastavu je kompjuter odnosno računar. Računar je uređaj koji može da obavlja različite zadatke mnogo većom brzinom nego što bi to mogao čovjek, on bez intervencije čovjeka obavlja aritmetičke i logičke operacije. Računar radi pomoću programa, koji mu određenim redoslijedom daju instrukcije.
Informacioni sistem je organizovana kombinacija ljudi, hardvera, softvera i komunikacionih mreža i resursa podataka koji sakupljaju, transformišu i prenose informacije u okviru neke organizacije.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese