Odlomak

UVOD
Informacioni sistem (IS) je integrisani skup komponeneti za sakupljanje, snimanje, čuvanje, obradu i prenošenje informacija.
Poslovna preduzeća, druge vrste organizacija i pojedinci u savremenom društvu, zavise od informacionih sistema za upravljanje svojim operacijama i djelovanjima, održavanje kompetitivnosti na tržištu, ponudu različitih usluga i unaprijeđivanje ličnih sposobnosti i kapaciteta. Za primjer, moderne korporacije zavise od računarskih informacionih sistema da bi procesovale svoje finansijske račune i poslovne transakcije, upravljale ljudskim resursima; opštinske uprave zavise od informacionih sistema za ponudu osnovnih usluga svojim građanima; pojedinci koriste informacione sisteme da bi unaprijeđivali svoja znanja, za kupovinu, upravljanje bankovnim računima i transakcijama, kao i za različita finansijske operacije.
Izumom i dostupnošću novih informacionih tehnologija (IT), javljaju se nove mogućnosti. Pošto su informacioni sistemi omogućili različite ljudske aktivnosti, samim tim su izvršili uticaj na društvo. Ubrzali su obavljanje svakodnevnih aktivnosti, uticali na strukturu organizacija, izmjenili načine ponude i potražnje proizvoda na tržištu, kao i načine i shvatanje rada. Informacije i saznanje, danas čine vitalni ekonomski resurs.

 

PROJEKTOVANJE INFORMACIONIH SISTEMA

Osnovni zadatak jedinstvenog informacionog sistema je da ispuni potrebe i očekivanja svih zainteresovanih strana tj. uspostavljanjem IS treba da se obezbedi efikasan sistem prikupljanja i obrade podataka, korišćenje informacija i međusobno koordiniranje svih učesnika poslovnog procesa, kako bi se ostvarili zadaci poslovanja definisani razvojnim programom preduzeća ili ustanove.
Od informacionog sistema se očekuje da informacije isporuči:
-na vreme
-u okviru budžeta
-sa očekivanim karakteristikama
-bez grešaka, tj. u skladu sa potrebama korisnika.
Osim zahteva klijenata, današnja sistemska analiza se suočava sa stalnom promenom razvojne metodologije i tehnologije, i otporom prema promenama. Razvoj informacionog sistema je veoma složen zadatak.Uglavnom se taj proces odvija u sledećim fazama:

  1. projektovanje,
  2. izgradnja,
  3. uvođenje i
  4. funkcionisanje.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese