Odlomak

Biznis plan predstavlјa osnovno oruđe preduzetnika i dokument u kome je predstavlјena njegova poslovna ideja, način njene realizacije kao i njena opravdanost i finansiranje. Izrada biznis plana je razvojni proces testiranja početne poslovne ideje, ocene njenih realnih poslovnih šansi u tržišnom okruženju, projekcije realizacije i načina ostvarenja. U njemu su postavljeni ciljevi, analizirane osnovne slabosti i najznačajnije prednosti planiranih aktivnosti i u skladu sa tim utvrdena osnovna strategija njegovog sprovođenja.
On se ne odnosi na redovno poslovanje preduzeća. Biznis plan je namenjen kako preduzetniku da vidi da li mu se planirana akcija isplati, ali i finansijerima da provere i procene koliki je rizik ulaganja u određeni poslovni poduhvat.
1. Pojam i značaj biznis plana
Biznis plan je pisani dokument koji detaljno opisuje predloženi novi poslovni poduhvat i predviđene poslovne rezultate. Efektivni biznis plan potvrđuje izvodljivost određene ideje. Može se definisati i kao plan (novog) poslovnog poduhvata, napisan od strane preduzetnika u cilju detaljnog i realnog sagledavanja ciljeva, aktivnosti realizovanja i potencijala novog poslovnog poduhvata. Ovaj dokument sadrži prikaz stanja poslovnog procesa određenog preduzeća i osnovne elemente vezane za određeni poslovni puduhvat koji preduzeće želi da realizuje.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari