Odlomak

Opis projekta

Sposobnost, iskustvo tj. karakteristike Umetničke livnice „Braća Jeremić“, omogućavaju jedinstvenu prednost nad konkurentima – uključujući menadžment, tehnologiju, način rada, distribuciju, podršku kupcima, finansije i marketing.
Upravljanje je neophodno za efikasno funkcionisanje i razvoj svakog preduzeća. Upravljanje projektima podrazumeva odgovarajuću organizaciju ljudi, poslova, komunikacije i svih raspoloživih resursa, usmerenih ka ispunjenju zadatih ciljeva.
U ovom poslovnom planu, biće jasno i precizno obuhvaćeni najvažniji aspekti rada Umetničke livnice, ciljna grupa potrošača, opis proizvoda i usluga.
Ovakav pristup zahteva od menadžera, koji vode projekat i aktivno učestvuju u upravljanju, široko tehničko i naučno znanje, kao što su: planiranje i prognoza, kvantitativne procene događaja u budućnosti, organizaciju izvođenja, praćenja i kontrole i na kraju, analize i upravljanje korekcijama odnosno korigovanje ulaza.
Umetničku livnicu je osnovao Miodrag Mića Jeremić 1927. godine u Beogradu. Deda Miću nasleđuju sinovi, Slobodan i Pavle, koji od 1987.god., grade novu livnicu od 1000m2 radnog prostora, pod imenom Umetnička livnica “Braća Jeremić“. U odnosu na očevu skromnu radionicu od 180m2, nova livnica pruža veću udobnost i nove mogućnosti. Dobrim poslovanjem, livnica sada poseduje radni prostor od 2000m2 .
Umetnička livnica “Braća Jeremić” je preduzeće specijalizovano za izradu spomenika, bista, polufigura, reljefa i sl, kao i galanterije (nagrade, grbove, itd), proizvoda za parkove (ramove za klupe, parkovske stubiće itd) i slično.

Reč je o pravnom subjektu sa dugom tradicijom – od 1927. godine je napravilo većinu prepoznatljivih spomenika u bivšoj Jugoslaviji. Najpoznatiji su “Igrali se konji vrani” ispred Narodne Skupštine, “Kip pobednika” na Kalemegdanu, “Nikola Tesla” ispred Tehničkog fakulteta, “Nikola Pašić” na istoimenom trgu i sl.
Proširenje kapaciteta i održavanje kvaliteta doprinose značajnim poduhvatima koji se vide ne samo u našoj zemlji, već i u Vatikanu, Nirnbergu, Lusaki, Zagrebu, Skoplju, Ohridu…
Smatra se najvećom umetničkom livnicom u ovom delu Evrope, kako po radnom prostoru, tako i po referencama.
Skoro je nemoguće obuhvatiti sva dela koja su izašla iz naše livnice. Okvirno je to oko 250 monumentalnih spomenika, oko 10.000 bista i polufigura, oko 30.000 bareljefa, i oko 1.000.000 plaketa i odličja.
Trenutno je fokusirano na:

  • Ugovaranje najznačajnijih poslova u regionu (npr. potpisani su ugovori za izgradnju brojnih spomenika u Makedoniji u okviru projekta “Skoplje 2014”;
  • Proširenje proizvodnih kapaciteta kako bi sve ugovorene projekte realizovalo.

Prilikom učestvovanja na javnom konkursu – tenderu (gde su zakonom rešene javne nabavke), davanjem najpovoljnije ponude, izabrani su od strane tenderske komisije za izlivanje spomenika “Ćirilo i Metodije”.

Ćirilo i Metodije su bili braća iz Soluna, koji su živeli u 9. veku n.e. Širili su pismenost i hrišćanstvo među Slovenima, zbog čega su ostali upamćeni kao “Slovenski apostoli”.

Sastavili su prvo slovensko pismo (glagoljica) i na jezik makedonskih Slovena iz okoline Soluna (koji su od detinjstva dobro znali) preveli su najnužnije crkvene knjige. Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije su stvorili prvi slovenski književni jezik i udarili temelje slovenskoj pismenosti.

Spomenik se izrađuje po standardu, u veličini do 3 puta od prirodne veličine. Biće postavljen u parku Skopske opštine aerodroma. Visina skulpture je određena na 5 m. Spomenik će biti rađen u formi dvojne figure.

Ukupna raspoloživa novčana sredstva za realizaciju projekta iznose 300.000 evra. Celokupan iznos finansira se iz sredstava budžeta Opštine Centar u Skoplju.
Planirano je da datum početka realizacije projekta bude 07.05.2012. godine, a datum završetka 26.07.2012. godine. Ukupno trajanje projekta: 59 radnih dana.
Za realizaciju projekta biće formiran projektni tim i projekat će biti realizovan kroz niz faza i aktivnosti koje će u nastavku biti objašnjene

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese