Odlomak

UVODNA RIJEČ
Tjelesna aktivnost predstavlja jedan vrlo važan segment ljudskoga života. Postoji veliki broj pozitivnih utjecaja tjelesne aktivnosti na zdravlje. Tijekom tjelesne aktivnosti u organizmu se dešava niz biokemijskih procesa, koji se manifestiraju i na fizičkome i psihičkome planu.
Izdržljivost možemo definirati kao sposobnost podnošenja zadanog opterećenja što je moguće duže vrijeme bez značajnijeg pada radnog učinka, što zapravo znači da je glavni faktor koji ograničava izvedbu umor. Za neku osobu možemo reći da je izdržljiva kada se ne umara lako, te je u stanju umora sposobna nastaviti rad.
Izdržljivost možemo podijeliti prema fiziološkoj pozadini na aerobnu odnosno aktivnost koja traje dulje od 3 minute i anaerobnu odnosno aktivnost kraću od 3 minute. Prema količini uključene muskulature izdržljivost dijelimo na lokalnu koja uključuje do 1/6 aktivne muskulature i opću koja uključuje sve iznad 1/6 muskulature, te prema trajanju opterećenja na kratkotrajnu (3-10minuta), srednjetrajnu (10-30 minuta) i dugotrajnu ( više od 30 minuta).

 

 

 

 

 

VJEŽBE ISTEZANJA
Stretching je metoda istezanja mišića , a karakteriziraju ga vrlo polagani pokreti u kojima se položaj tijela zadržava kratko vrijeme. Može se koristiti kao pojedinačan trening ili kao vježbe zagrijavanja prije neke aktivnosti ili kao vježbe opuštanja nakon neke aktivnosti. Korijene stretchinga pronalazimo u yogi pomoću koje se ljudi koriste da pronađu jedinstvo tijela, duše i duha. Stretching ima izvrstan učinak na kardiovaskularni, živčani sustav te mišiće i zglobove.
Stretching nam omogućuje smanjenu mišićnu i psihičku napetost, smanjenu opasnost od ozljeda, poboljšanje elastičnosti mišića, tetiva i ligamenata, poboljšanje cirkulacije. Disanje je vrlo važno kod istezanja jer automatski djeluje na oslobađanje nakupljenog stresa i opskrbljuje tijelo kisikom. Ono mora biti ritmično i u skladu s prirodnim disanjem.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari

Click to access the login or register cheese