Odlomak

Uprkos svom imenu japanska jabuka zapravo potiče iz Kine, odakle je dospela u Japan gde je dovedena u kulturu pre više vekova. U Japanu se ovo voće naziva ,,Kaki“ dok u Kini nosi naziv ,,Šitce“.
Ova voćka počinje da se gaji u Evropi i Americi u 19. veku, nakon što su moreplovci i trgovci doneli sem iz Kine i sadnice iz Japana.
Na Balkan je došla sa prostora Turske, takođe u 19. veku, najstarije stablo japanske jabuke u Crnoj Gori datira od pre više od 100 godina.
Japanska jabuka po prisutnosti u Kini i Japanu može da se uporedi sa prisustvom šljive u našoj zemlji ili prisustvom jabuke u Evropi. U planinskim krajevima, u kontinentalnom delu Kine je sveprisutna i brojne su plantaže ovog voća. Uspešno se gaji u celom mediteranskom pojasu, kako u Evropi tako i u Africi. U Sjedinjenim Američkim Državama se gaji u toplim krajevima, na Floridi na istoku i u Kaliforniji na zapadu. Australija je još jedna od zemalja sa značajnom proizvodnjom na godišnjem nivou.
Na Balkanskom poluostrvu nema značajnijih zasada, već se stabla uglavnom nalaze u okućnicama u primorju.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 6 stranica
  • Voćarstvo Prof. dr Čavo Ledeni
  • Školska godina: Prof. dr Čavo Ledeni
  • Skripte, Agronomija
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET U BEOGRADU - Biološki fakultet  

Više u Agronomija

Više u Skripte

Komentari