Odlomak

Uvod

U savremenoj industriji koja se tako brzo razvija, donekle iznenadjuje činjenica da je tehnologija koja stoji iza monitora i televizije stara 100 godina. Katodnu cev, ili CRT (cathode-ray tube) pronašao je nemački naučnik Ferdinand Braun 1897. godine, ali je ona upotrebljena u prvim televizorima tek kasnih 1940-ih godina. Mada su katodne cevi koje se danas nalaze u savremenim monitorima pretrpele modifikacije da bi se poboljšao kvalitet slike, one se još uvek zasnivaju na istim osnovnim principima.

Uprkos predvidjanjima njihovog bliskog kraja, izgleda da će se prevlast katodnih cevi još dugo zadržati na tržištu monitora za PC računare. Dok se konkurentske tehnologije, kao što su displeji sa tečnim kristalima (LCD – liquid cristal display) ili displeji sa gasnom plazmom i same ustanovljavaju u specijalizovanim oblastima, izgleda da ćemo prilično zaći u novi milenijum pre nego što ravni ekrani brojčano nadmaše katodne cevi kod naših stonih računara.

 

Rezolucija i brzina osvežavanja

Rezolucija je broj piksela koji opisuje grafička kartica na radnoj površini, izražena kao proizvod njihovog broja po horizontali i po vertikali. Standardna VGA rezolucija je 640 x 480 piksela. Najčešće SVGA rezolucije su 800 x 600 i 1024 x 768 piksela.

Brzina osvežavanja, ili vertikalna frekvencija, meri se u Hercima (Hz) i predstavlja broj kadrova koji se prikazuje na ekranu u sekundi. Ako ih je suviše malo, oko će primetiti intervale vremena izmedju njih i videće treperenje ekrana. Brzina osvežavanja, dovoljna da ekran ne bi treperio, prihvaćena širom sveta, iznosi 70 Hz i više, mada standardi kao što je VESA povećavaju te frekvencije na 75 Hz ili 80 Hz.

Grafička kola računara stvaraju signal zasnovan na rezoluciji i brzini osvežavanja radne površine operativnog sistema Windows. Taj signal se zove horizontalna frekvencija skaniranja, HSF, i meri se u KHz. Podizanje rezolucije i/ili brzine osvežavanja povećava signal HSF. Monitor sa višestrukim skaniranjem ili “auto-skan” monitor može da prihvati bilo koji signal koji je izmedju minimalne i maksimalne HSF. Ako signal pada van opsega datog monitora, on neće moći da se prikaže.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese