Odlomak

UVOD:
“Mogu odoleti svemu osim iskušenju” (Oskar Vajld). Zaista je malo onih ljudi koji mogu odoleti raznoraznim iskušenjima,makar ona sa sobom nosila i neke rizike. Sigurno da je jedno od takvih iskušenja i piće, sa kojim se čovek (to sa sigurnošću možemo da tvrdimo potkrepljujući se činjenicama) upoznao u davnoj prošlosti: prema sastavu taloga na dnu atmosfere stare više od sedam hiljada godina,nedavno je dokazano da je u njoj čuvano vino.
Iskušenje ne bilo to što jeste da mu se može lako odupreti i lako mu odoleti. Kako su rekli pametni ljudi čovek ima dva dela, telo i dušu, a najveća razlika i ono što ih nepremostivo deli je to da se telo bolje zabavlja. Kako bi imao oslonac u odupiranju različitim iskušenjima, čovek je od davnina stvarao beskrajne nizove moralnih kodeksa. Različite religije, najplodniji i najverodostojniji autori takvih kodeksa, različito su se odnosili prema piću. Neke su ga priznavale čak pripisujući mu božansku snagu, poput starogermanskih i skandinavskih plemena, koja su smatrala da je opijanje i besomučno ispijanje piva najbolji put približavanja bogovima. Druge su ga ugrađivale i uvodile u vlastite obrede, propovedajući umerenost u njegovom konzumiranju, a ima i onih, doduše retkih koje su bile potpuno ravnodušne. Konačno, neke religije su snagu pića priznavale posredno, propisujući potpuno odricanje od njega.
Prvo piće sa kojim se čovek susreo sa sigurnošću mogu da tvrdim, a i verovatno će se mnogi složiti sa mnom da je to bila voda. Kokteli kod nas nemaju baš dugu istoriju sa izuzetcima kao što su špricer, gemišt i bevanda jer su oni prema najosnovnijoj definiciji koktela mešana pića odnosno upravo to KOKTELI.
Premda je istorija koktela relativno kratka, u najboljem slučaju nešto više od dvesta godina, interesantno je to da poreklo reči koktel (cocktail), ni do dana današnjeg nije raščišćeno i niko sa sigunošću ne može da potvrdi gde i kada je dobio ime koje nosi do dana današnjeg.

 

 

 
ISTORIJA KOKTELA:
a) Definicija koktela
Mnogo je različitih stavova i ideja o tome koje je izvorno značenje reči “koktel”. Neki drže do toga da je to engleska složenica, ”cock” plus “tail”, izvlačeći se na temelju toga i značenje reči koktel: prema tom objašnjenju ta složenica izabrana je zato što dobro opisuje različite ukrase koje stavljaju na obode čaša u kojima su kokteli, koji osim estetske imaju i veoma praktičnu ulogu, a to je da u većini slučajeva ometaju nesmetano konzumiranje barmenove kreacije iz čaše.
Prva definicija koktela objavljena je 13. maja 1806. u njujorškim novinama “The balance and Columbian respository” kao odgovor urednika na pismo čitaoca i pitanja šta je to koktel. Urednik mu je poslao odgovor “ Koktel je stimulišući napitak koji sadrži destilat bilo koje vrste alkohola, šećer, vodu i bitere poznat u javnosti još i kao „Bittered sling“. Ovo je najstarija pisana definicija koktela koja se može naći. Navodno je odlično predizborno piće utoliko što jača i hrabri srce dok istovremeno muti razum. Kaže se takođe da je od velike koristi kandidatima jer kada neka osoba popije koktel poverovaće u sve što mu se kaže i servira.
I ako je ova definicija od pre više od dva veka dobra, predlažem vam novu i svakako savremeniju definiciju:
„Koktel je stimulišuće piće u kome se kombinuju destilati sa drugim sastojcima u cilju postizanja sofisticiranog kulinarskog balansa, često uključujući bitere i mora se služiti dobro ohlađen.“
Koktel zaista ne treba doživljavati samo kao način dostave alkohola u organizam u cilju što bržeg opijanja. Kao kulinarski doživljaj, koktel treba da prezentuje specijalan način na koji se razne arome i ukusi dopunjavaju i balansiraju tako da ni jedan od sastojaka nije dominantan u konačnom ukusu. Pravilno izbalansiran koktel je cilj svakog ko meša pića, a to znači da finalni koktel nije previše ni sladak, kiseo ili gorak kao i da nikada nije previše jak.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari